Alternatieven voor Zoom

De app Zoom voor videobellen heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Wat is de kracht van dit succes? Wat zijn de risico’s van de app? En wat zijn de beste alternatieven?

De consistente werking en de bekendheid van Zoom waren nét genoeg om de juiste tool te zijn op het juiste moment. Dagelijks noodzakelijk voor honderden miljoenen mensen. Dat is niet niks. Een behoefte die onderscheid tussen privé, werk en politiek overstijgt. Iedereen gebruikt het.

Zoom groeide in krap vijf maanden van 10 miljoen (december 2019) naar 300 miljoen gebruikers, en is nu zo’n 50 miljard waard. Een ongekend succes.

Privacy

In de vliegende vaart waren de makers van Zoom vergeten om een paar gaten dicht te timmeren. Daarom liggen ze nu onder de lamp bij de FBI. Maar de angel lijkt eruit. Fouten en lekken zijn inmiddels gefixt.

De voordelen van Zoom blijven kraakhelder. Een superduidelijk interface, die niet binnen 5 minuten crasht en overal op werkt: elke computer, tablet en telefoon. Bellen met wel 100 mensen tegelijk. Voor nog geen 15 euro per maand kun je nog meer, zoals 24 uur achter elkaar vergaderen. En Zoom leert snel van zijn flaws. Maar vink wel de Waiting Room aan, dan kan je niet veel gebeuren.

Er wordt op vele fronten gewaarschuwd voor mogelijke privacy issues. De Autoriteit Persoonsgegevens publiceerde daarvoor een handige — alweer enigszins achterhaalde — keuzehulp voor videobellen.

Welke app past bij jou?

Welke features je nodig hebt, en welke app dan het beste werkt, is voor iedereen anders.

 • Wil je 1-op-1 bellen, of met een groep?
 • Vind je advertenties geen probleem of betaal je er liever voor?
 • Zijn je gesprekken vertrouwelijk?
 • Wil je gesprekken opnemen?
 • Wil je in een browser bellen of liever in een app?
 • Bevinden je contacten zich in een reeds bestaand netwerk?
 • Hoe belangrijk is de kwaliteit van beeld en geluid? (bijvoorbeeld bij lesgeven)
 • Contact met het buitenland? Dan kunnen privacyregels anders zijn.

Alternatieven

Voor wie Zoom liever niet gebruikt, zijn er genoeg alternatieven. Ook zijn de eerste resultaten te zien, van andere bedrijven die meeliften op het succes van Zoom.

Eén van mijn favoriete tech-twitteraars, Daniël Verlaan van Laat je niet hack maken raadt Jitsi aan. Veel veiliger en gratis.

Met Whatsapp kon je al videobellen zijn vieren. Met de laatste update is dat kort geleden uitgebreid tot acht deelnemers.

Ook een kwestie van dagen: de gratis versie van Google Meet. De videodienst van Google was eerst voorbehouden voor betalende GSuite-klanten. Bellen met 250 mensen tegelijk? Google belooft het.

Facebook kondigde enkele dagen geleden aan, dat je met Messenger Rooms kunt videobellen tot wel 50 mensen tegelijk.

Sommigen zweren bij BlueJeans. Ziet er heel goed uit!

Ook Microsoft komt met een gratis versie van Teams.

Met FaceTime, de videobel-app van Apple, kun je veilig groepsgesprekken voeren met 32 mensen. Voorwaarde is dat ze allemaal een Apple-apparaat hebben.

Nextcloud is een veelzijdige project-management app waar je toevallig ook heel goed mee kunt videobellen.

Met de populaire apps Houseparty en Discord kun je niet alleen videobellen, maar ook spelletjes met elkaar spelen. Vind je privacy belangrijk, dan zou ik Houseparty zeker skippen.

Een veelzijdige chat-app die privacy wél hoog in het vaandel heeft, is Signal. Videobellen werkt super.

Skype is een vertrouwde naam in het app-landschap. De app belooft probleemloos bellen tot en met 50 mensen tegelijk.

Tip: lees hieronder de comments, met waardevolle aanvullingen!

Zoom plus

De startups die meedenken met Zoom, schieten als rijpe kool uit de grond.

Grain biedt de mogelijkheid om gedeelten van je Zoom-gesprek op een handige manier op te slaan.

Fireflies en Otter bieden waardevolle, innovatieve diensten door videogesprekken uit te schrijven.

Piepjonge bedrijven als Stream en ZMURL maken het gemakkelijk om live Zoom events te delen, ook tegen betaling. Handig voor een concert of online evenement.

Hopelijk heb je hier iets aan, succes!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Alternatieven voor Zoom”

 1. Helder artikel. Dank. Ik mis Mega in de keuzehulp. Mega https://mega.nz/ combineert handig berichtenuitwisseling, videobellen en opslag. Er wordt gewerkt aan een vergelijkbare Zoom functionaliteit, maar dan met end2end encryptie. De makers zijn zelf ervaringsdeskundigen in het illegaal afluisteren door autoriteiten.

  Beantwoorden
 2. Mooi overzicht. Zelf mis ik info over de beeldkwaliteit. Bij Jitsi en Teams (andere heb ik nog niet gebruikt) was dat nogal schokkerig, dus weing beeldjes per seconde. Scherpte vond ik ook tegenvallen. Geluid was wel goed, behalve bij mensen die niet goed voor hun microfoon zaten. Deels kan het ook aan m’n eigen laptop liggen. Die is 3 jaar oud Windows 10 en een instapmodel, waar ik wel op goede geluidskwaliteit heb gelet, maar me toen niet interesseerde voor de ingebouwde camera.

  Beantwoorden
 3. Jitsi is zo onstabiel. Nu enkele keren uitgeprobeerd maar je apparatuur moet wel van zeer goede kwaliteit zijn om zichtbaar en verstaanbaar te zijn voor anderen. Zo hebben we al diverse malen gevraagd om de bijeenkomst maar te skippen en zijn tenslotte weer overgestapt op Zoom. Betrouwbaar en degelijk. Teams werkt ook goed. Google Hangouts werkt dan weer wat minder. Mocht ik het mogen bepslen, dan kies ik Zoom.

  Beantwoorden

Plaats een reactie