Bladmuziek-app ForScore nu ook voor de Mac

De app forScore staat op eenzame hoogte voor iedereen die met bladmuziek op de iPad wil werken. De app vind je nu ook in de ‘gewone’ Mac Appstore.

Dankzij het nieuwe besturingssysteem Big Sur, dat je sinds 12 november gratis kunt downloaden op al je Mac-apparaten, kun je deze app — en een heleboel andere iOS en iPadOS apps — nu ook gebruiken op alle Mac laptops en desktop apparaten: MacBook Air, MacBook Pro, iMac, iMac Pro, Mac Pro en Mac mini. Voorwaarde is dat je Big Sur draaiend hebt.

Bladmuziek-app ForScore nu ook voor de Mac
Even testen, werkt als een speer.

ForScore

Zonder papier je bladmuziek aanpassen en organiseren, dat is wat ForScore doet. En dat doet de app supergoed. Door de jaren heen hebben de app-makers continu innovaties in de app verwerkt. Dat maakt ForScore onder muzikanten ongekend populair. Snelheid, compatibiliteit en gemak worden door geen andere app geëvenaard.

Bladmuziek even bewerken? Zo gebeurd met een gekleurd potlood of een gummetje. Setlijst maken? Eitje. Geen handen vrij? Dan sluit je via BlueTooth een AirTurn-pedaal aan. Zo kun je snel pagina’s omslaan op de iPad. Grote bestanden? forScore maakt het je makkelijk om te navigeren, met bookmarks en knoppen die je zelf instelt. De app lijkt daarbij ook gemáákt voor het gebruik met de Apple Pencil.

Van MacOS naar iOS — en terug

De kans dat je je iMac meeneemt naar een repetitie om bladmuziek te lezen, is natuurlijk niet zo groot. En op een laptop blader en navigeer je niet zo snel als op de iPad. Maar een Mac-app is wel heel handig om je partijen bijvoorbeeld thuis of in de studio te maken, van daaruit te exporteren en te ordenen. Voor die taken zijn Macs nog steeds veel sneller dan iPads en iPhones. Bovendien zijn de schermen vaak groter. Handig dus, als je al je apparaten wilt synchroniseren. Via Bluetooth werk je zo altijd met dezelfde bestanden en dezelfde setlijsten. Ook wanneer je partijen centraal moet verspreiden, is deze desktop-versie ideaal.

Bladmuziek apps voor de Mac

Bladmuziek apps voor de Mac zijn er inmiddels in overvloed. Erg populair is Sibelius die ook een laag geprijsde versie aanbiedt. De integratie van Avid, waarmee je Sibelius bestanden rechtsreeks in de iPad aanpast, lijkt op papier aantrekkelijk, maar komt in de praktijk nauwelijks van de grond. Van oudsher is Finale een toonaangevende notatie-app, die er prachtig uitziet en geschikt is voor hele complexe projecten. Wie kennis wil maken, loopt zich echter al gauw stuk op de hoge learning curve en de prijs. Een serieuze speler is ook het veelzijdige Dorico. Softwarebedrijf Steinberg, bekend van Cubase, lijfde hiervoor de originele bedenkers in van Sibelius.

Verder is er natuurlijk MuseScore, die inmiddels een enorme community heeft opgebouwd. Een partij om rekening mee te houden.

Muzieknotatie apps

Over de specifieke mogelijkheden voor tablets schreef ik al eerder. Daar kwamen de apps Symphony Pro voor de iPad en StaffPad voor Windows opvallend naar voren. ForScore is vooral gericht is op snelheid van werken en het handig organiseren van bladmuziek. Een voorbeeld van gemak is de slimme integratie met Musicnotes.

Met dank aan Jasper Staps.

Met welke bestanden werkt forScore?

ForScore werkt alleen met PDF-bestanden.

Wat doe ik als ik geen PDF bestand heb?

Heb je je afbeelding in een ander formaat, dan kun je je afbeelding exporteren naar PDF, bijvoorbeeld met de app ‘Voorvertoning’ op de Mac . Papieren bladmuziek kun je inscannen met één van de vele scanner-apps en je bestand vervolgens opslaan als PDF.

Hoe laad ik mijn bestanden in forScore?

Inladen kan met allerlei apps, zoals e-mail, Whatsapp, AirDrop of Dropbox. Via de opties (aan de onder- of bovenkant van je bestand) kun je je PDF bestand openen in, of exporteren naar forScore.

Hoe organiseer ik mijn bestanden in forScore?

Je kunt al je bestanden zelf organiseren op titel, componist, auteur, enzovoort. Beslis daarna hoe je ze wilt toevoegen aan groepen of setlijsten. Bij elke lijst kun je zoeken, bladeren, filteren en bewerken. Bestanden en namen aanpassen kan altijd, door te klikken op de naam of op de gegevens die erbij horen.

Hoe blader ik in forScore door mijn bestanden?

Linksboven in je scherm zie je drie symbolen: een muzieknoot, een boek en een lijstje.
Muzieknootje aanklikken om te bladeren op titels.
Boekje aanklikken om te bladeren in je huidige document.
Streepjes aanklikken om de huidige setlijst te bekijken.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Bladmuziek-app ForScore nu ook voor de Mac”

  1. Tom! Je vergeet de meest innovatieve!! Muzieknotatie programma Dorico is sinds 2019 echt volwassen en (in ieder geval voor mij) een veel beter alternatief dan Sibelius of Finale. Aanrader hoor!

    Beantwoorden
  2. Dorico is de toekomst !
    Kan nu al dingen die in andere programma’s niet kunnen; laat staan wat er over een paar jaar kan. Bovendien een ijzersterk forum, met veel actieve (=snelheid) gebruikers. Uitgebreid YouTube kanaal met veel tutorials. En last but not least: nu ook gratis versie Dorico SE

    Beantwoorden

Plaats een reactie