Dave Grohl: “Koester je eigen stem”

De jaarlijkse Keynote speech tijdens het SXSW festival kwam deze keer van Dave Grohl. Must-see!

Prachtig is de passie waarmee hij zijn persoonlijke verhaal vertelt. Over hoe hij begon met muziek maken, onhandig met cassette-recorders proberen thuis te op te nemen, over op tournee zijn, over alles zelf willen doen en vooral over erin geloven.

Over de revolutionaire groep Nirvana waar hij bij ging drummen. Over repeteren in een boerenschuur met Kurt Cobain, die hij zo bewonderde en die zulke goede nummers schreef. Dat ze niet veel met elkaar praatten maar wel sterk communiceerden, door middel van muziek. En over het moment waarop Kurt ijskoud vertelde: “We want to be the biggest band in the world.

Over het tekenen bij een groot label en het opnemen in de beroemde Sound City studio, die hij een ‘shithole‘ noemt. Het was niet bepaald zoals hij zich het succes had voorgesteld.

It was a run-down, burned-out, dumpy old joint in a warehouse complex deep in the sunburnt San Fernando valley, miles away from any Fred Segal or Benihana. It was perfect.

Het resultaat was Nevermind, “the sound of three people playing as if their life depended on it, like they had waited their whole lives for this moment to be captured on a reel of two-inch tape.” Het album zou de wereld volledig op zijn kop zetten.

De rest van het verhaal.. kijk zelf maar.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Dave Grohl: “Koester je eigen stem””

Plaats een reactie