De app Drumgenius: meespelen met jazzritmes en drumloops

Met de drum app Drumgenius (iOS en Android) kun je meespelen met jazzritmes en drumloops van historische albums, gespeeld door echte drummers.

Drumgenius werd bedacht door de Italiaanse bassist Mauro Battisti van ProJazzLab, die zelf lesgeeft op het conservatorium in Turijn. Voor zijn studenten zocht hij een manier om te studeren, die verder ging dan de metronoom: om de feel te leren, met behulp van bestaande voorbeelden. Toen bouwde hij zelf de drum app.

Jazzritmes

Jazz leren spelen komt vooral neer op het ontwikkelen van feel: het subtiele spel tussen zware en lichte maatdelen, frasering en dynamiek. Zoiets is voor iedereen persoonlijk. Het vereist veel instrumentale vaardigheid maar ook intuïtie. Veel doen en veel luisteren is daarbij essentieel. Hoe handig is het dat je kunt oefenen met authentieke jazzritmes? Alsof je speelt met je favoriete drummer. Surf on the meter, schrijft Mauro bij de instructies.

Met Drumgenius creëerde hij — wat hij zelf noemt — de eerste jazz rhythm encyclopedia. Voor maar 9 euro kun je alle 400 loops aanschaffen. De audiokwaliteit van de drumloops is uitstekend. Kies je stijl, feel en tempo. En spelen maar! Gemaakt voor alle instrumenten. Ideaal om te oefenen!

The greatest drummers in the world

Dave Liebman, een autoriteit op het gebied van jazzonderwijs, is heel enthousiast over de drum app.

‘One of my mantras to students is that they practice/play with drums, for the obvious reason that the drums represent the heart beat of modern music, meaning jazz and latin-based rhythms. Mauro has made it possible for anyone to play along with the greatest drummers in the world, historical and contemporary, with the ability to alter tempo. Drumgenius is a great resource that can bring any player closer to the flame’ — Dave Liebman

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie