De muzikale wedergeboorte van Michel Legrand in het Nederlands

De muziek van Michel Legrand staat in onze geheugens gegrift.

Hij schreef veel filmmuziek en een groot aantal van zijn liedjes werden jazz standards.

Zijn sprankelende, tijdloze melodieën zijn onlosmakelijk verbonden met de teksten van het schrijversechtpaar Alan en Marilyn Bergman.

Afgelopen jaar begaf Famke Sinninghe Damsté zich op heilige grond, toen ze besloot om twaalf van Legrand’s mooiste liederen te voorzien van nieuwe, Nederlandse teksten.

In de studio legde ze Legrands muziek, voorzien van de nieuwe teksten, in handen van de beste en meest eigenzinnige vocalisten en pianisten uit de wereld van pop, jazz, chanson en kleinkunst die ze kon vinden.

De lijst van artiesten die eraan meewerken is lang en indrukwekkend: Sjors van der Panne, Hans Vroomans, Anna Serierse, Mike Boddé, Fay Claassen, Cor Bakker, David Linx, Mike del Ferro, Denise Jannah, Bert van den Brink, Sanne Rambags, Harmen Fraanje, Humphrey Campbell, Karel Boehlee, Britta Maria, Maurits Fondse, Marijn Brouwers, Sebastiaan van Bavel, Lo van Gorp, Eric van de Bovenkamp, Carolina Mout, Nico van der Linden (+) en Trijntje Oosterhuis.

De Seizoenen van Legrand waren geboren.

Eingelijk was het meer een wedergeboorte.

Dit muzikale en literaire monsterproject werd deze week in boekvorm en cd uitgebracht.

Als we de deskundigen en collega’s mogen geloven die er al even naar mochten luisteren, is het initiatief en de productie van Damsté bijzonder geslaagd.

In deze mini-documentaire komen de artiesten aan het woord en kun je luisteren naar enkele fragmenten. Ik deed de interviews en maakte de video.

Een kaleidoscoop aan interpretaties vol ontroerende wendingen, verrassende klanken en taalvernuft. Nieuwe muzikale avonturen die zich via onze eigen taal in ons bewustzijn nestelen, met als rode draad de bitterzoete melancholie, die de muziek van Legrand zo kenmerkt.

De Seizoenen van Legrand verscheen op 21 oktober in een prachtig boekwerkje (inclusief cd), voorzien van uitgebreide beschrijvingen en achtergronden, te bestellen in de webshop en in de beter boek- en muziekwinkel).

Op maandag 14 november vindt het releaseconcert plaats van De Seizoenen van Legrand in MCO (Hilversum), waarbij het leeuwendeel van de meewerkende artiesten de Legrand-hertalingen live zullen vertolken.

Een uniek en eenmalig concert, waar je als taal- en muziekliefhebber zeker getuige van wilt zijn.

Mike Boddé was verhinderd, maar tijdens het concert schuift hij even virtueel aan met een klein college over de muziek van de Franse Hollywood-componist.

Ook wordt het boek De Seizoenen van Legrand (met cd) gepresenteerd. Door de artiesten gesigneerde exemplaren zijn die avond tegen gereduceerde prijs te koop.

Meer informatie over het concert en de kaartverkoop vind je via deze link en op de website deseizoenenvanlegrand.nl

Af en toe loop je tegen iets bijzonders aan. Dit is zoiets. Al heb ik er zelf alleen achter de schermen mee te maken, toch deel ik dit graag met jullie. Muziek en teksten die me na maanden nog steeds fascineren en ontroeren.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, WordPress specialist, doet foto/video en ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie