Dit zijn de beste kerstalbums aller tijden. Laat je verrassen!

De beste kerstalbums? Wat een onzin, denk je misschien. En gelijk heb je. Maar het eind van het jaar nadert, en dan komen de lijstjes. Doe je niks aan. Mijn inzet is vooral om je te verrassen. Zit er iets bij wat je aanspreekt of nog niet kent?

Op zoek naar de beste kerstalbums

Lijstjes maken is leuk om te doen! Zoeken naar de perfecte saxsolo in de popmuziek vond ik net zo plezierig. Deze keer struinde ik met open vizier door de kerstmuziek. Singles doe ik hier niet, alleen albums. Welke mag er niet ontbreken? Zijn er artiesten dit ik tot vandaag over het hoofd zag? Welke platen moet er volgens jou nog tussen? Laat het me weten in de comments.

Wat maakt een kerstalbum goed? Afgezien van de classics, moet je er een eigen draai aan geven. Of ervoor zorgen dat jouw nieuwe kerstliedje ook mainstream wordt. Denk Mariah Carey en Chris Rea. Dan heb je iets goed gedaan.

Muzikaal gezien is het een tijdperk dat je zo rond 30 december ook gauw weer wilt vergeten. Ineens overvalt het je: een overdosis kerstmuziek. Dat kan niet de bedoeling zijn. Inpakken, op zolder verstoppen en volgend jaar weer verder.

Maar tot die tijd..

Op 10 december stuurde ik een tweet waar ik leuke reacties op kreeg. Dat leverde weer een paar mooie muzikale ontdekkingen op. Dank aan iedereen die reageerde. Zo kreeg ik zelf weer tips die ik nog niet kende! Ik geef ze graag aan je door.

Niet in deze lijst want geen album: This Christmas van Donny Hathaway. Mijn favoriete kerstnummer. Ook niet op de lijst, maar wel heel vermakelijk is Kerst met de fam van Meerol.

Christmas Collection – The Carpenters

Wie mij kent, weet ik dat ik een zwak heb voor The Carpenters. Noem het een generatiedingetje, noem het jeugdsentiment. Klopt allemaal. Bij deze muziek heb ik het gevoel dat ik in een Disney-sprookje zit. Waar alles goed afloopt. Magisch, ouderwets vakwerk. En zo mooi gezongen.

Snow Angels – Over the Rhine

Een geslaagde poging om kerstmuziek opnieuw uit te vinden. Dat is het album Snow Angels uit 2008 van het duo Over the Rhine. Intieme blues en folk, die je als luisteraar het gevoel geven dat je aanschuift bij het kampvuur. Muzikant Linford Detweiler en zangeres Karin Bergquist maakten drie soortelijke albums, allemaal even goed.

Christmas with Nat King Cole

Nat ‘King’ Cole mag natuurlijk in geen enkele kerst-lijst ontbreken. Hij zette in de jaren veertig de toon en baande de weg voor het piano/vocal combo. Zijn jazz was de pop van de 40’s en 50’s. Met zijn schitterende, dragende stem. Zo muzikaal. Zijn kerstalbum met groot orkest heeft alles: warmte, gospel, swing en een knipoog.

Songs for Christmas – Sufjan Stevens

Heb je tijdens de Kerst tijd om in alle rust te luisteren, dat is dit wellicht de beste keuze. Sufjan Stevens is zo sterk en eigenzinnig. Met die schrijnend goede teksten en zijn onconventionele, super creatieve manier van zingen en muziekmaken, slaagt hij erin recht in je hart terecht te komen. Ga ervoor zitten, krijg je geen spijt van.

The Christmas Message – Kirk Whalum

Draai je liever een instrumentale kerstplaat, kies dan een goeie. Tenorsaxofonist Kirk Whalum is de koning van het genre. Als één van de weinigen komt hij ermee weg. Zijn warme geluid — je hoort dat hij het méént — en zijn intense gospel-soul was jarenlang te horen naast Whitney Houston. Wie kent niet de saxsolo op I will always love you? Dat is Kirk Whalum. Op deze kerstplaat uit 2005 speelt hij trouwens ook prachtig sopraan. Tip: check ook zijn serie The Gospel According to Jazz.

A Christmas Gift For You From Phil Spector

Iedereen kent de versie van Sleigh Ride van The Ronettes maar wie weet van welk album het afkomstig is? Deze dus. Geniale sound, briljant geproduceerd. Deze tip kreeg ik van muziekliefhebber @ehpo. Dit album haalde zowel in 1963 als in 1972 de BillBoard album top 100. Classic.

The Complete RCA Christmas Collection – Perry Como

De kerstplaten van Perry Como symboliseren — samen met Nat King Cole en Bing Crosby — het klassieke genre van kerstmuziek. De versies van Como zijn perfect middle of the road. Muziek die je net zo veilig kunt opzetten voor je kinderen als voor je oma van 92. Werkt ook prima in de auto als je net drie kwartier lang verdwaald bent in de Intratuin.

Wonderful Christmastime – Trijntje Oosterhuis & Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Als saxofonist had ik al enkele keren de eer om Trijntje Oosterhuis te begeleiden. Ze is een fenomeen, ook als mens. Wat een zangeres! We moeten haar koesteren. Zij zingt zo lekker, zo makkelijk, zo bezield, zo vól leven. Sinds haar begin bij Total Touch en in de band van Candy Dulfer ben ik fan. Enkele weken geleden bracht ze een plaat uit, samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Heerlijke plaat, mooie match!

Christmas with my friends – Nils Landgren

Kerst vier je met je vrienden, zegt de Zweedse muzikant Nils Landgren en geef hem eens ongelijk. Je herkent hem meteen want hij speelt op een rode trombone. Op Christmas with my Friends komen allerlei muzikale stijlen voorbij, van Zweedse volksliedjes tot prachtig georkestreerde pop. Van dit kerstproject bracht hij inmiddels al zeven delen uit. En het einde is nog niet in zicht. Dank voor de tip Maarten!

Christmas Album – The Yobs

Of er punkplaten zijn gemaakt in Kerstsfeer? Jazeker en daar weten The Yobs alles van. Tussen alle kersttoeters en bellen, de gebruikelijke kitsch en Skyradio-praktijken is dit een heerlijk verfrissend geluid. Love it!

A Jolly Christmas from Frank Sinatra

Ik ben een groot fan van Sinatra, en dat maakt mijn keuze ietwat gekleurd. Al is dit zeker niet zijn sterkste album, het blijft een feest om achterover te leunen en te genieten van zijn timing en dictie. Sinatra is ongeëvenaard, ook op dit kerstalbum uit 1957. Een mooie showcase ook voor het koortje, The Ralph Brewster Singers.

Christmas with Mahalia – Mahalia Jackson

Wat er uit de longen van Mahalia Jackson komt is allemaal puur goud, alsof ze een directe verbinding heeft met onze lieve heer. Een legende, een icoon, de eerste die de gospel een internationale stem gaf. Als je niet naar de kerk mag of kan, slinger je dit album aan. Gospel gegarandeerd.

The Classic Christmas Album – Johnny Cash

Een pareltje op de lijst. Wanneer Johnny Cash een kerstplaat maakt, kun je er wat van vinden, maar blijft het Johnny Cash. Denk banjo’s, paarden, saloon, cowboys, open haard. Veel Amerikaanser wordt het niet. Daar is de kerstman toch uitgevonden?

Christmas (Deluxe Special Edition) – Michael Bublé

Michael Bublé flikte wat velen probeerden, maar wat verder niemand lukte: een echte crooner worden. Eigentijds, charmant, helemaal zichzelf. De relaxte Canadees wist zich al vroeg in zijn carrière te omringen met goede producers en arrangeurs. Daar kwamen goede muzikale keuzes uit voort. Zijn stem is warm, lenig en dragend. Altijd een prima sfeer. Als je dan óók een kerstplaat maakt, die alles heeft, ben je voor mij een held

Almost a Full Moon – Hawksley Workman

Dit album is niet voor iedereen. Het is ook eigenlijk geen kerstalbum. Hawksley beschrijft meer in het algemeen het ‘december-gevoel’ en dat doet-ie razend knap. Soms kom je iets tegen en dan komt het binnen. Voor het geval jou dit overkomt met dit album, voila. Dank Joep voor de tip!

What a night! A Christmas Album — Harry Connick, jr.

Ook Harry Connick jr. gaat zijn eigen pad. Hij zingt, speelt piano, acteert en presenteert op het hoogste niveau. Mag ik hem een wonderkind noemen? Dat mag ik. Dit album is echt geniaal. Origineel, vernuftig, virtuoos, feestelijk. Het album voltrekt zich als een magische musical aan je voorbij. Zoveel details om van te genieten.

Ella & Louis Christmas – Ella Fitzgerald & Louis Armstrong

Als er zoiets bestaat als een muzikale verliefdheid, dan zijn Ella Fitzgerald en Louis Armstrong een stelletje. Al nemen ze Sinterklaasliedjes op, dan zit je nóg op het puntje van je stoel. Dit is gewoon een hele leuke compilatie. Levensplezier, geweldige muziek en topentertainment inéén. Hoogtepunt is Jingle Bells, wat een swing en virtuositeit.

Ik hoop dat je in deze lijst één van jouw beste kerstalbums vindt. Laat het me weten in de comments. Enjoy! Happy holidays!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Dit zijn de beste kerstalbums aller tijden. Laat je verrassen!”

Plaats een reactie