En toen besloot ik het zelf te doen: muziek in eigen beheer

‘Leuk, een platencontract!’, dacht ik eerst. Maar zit het wel goed in elkaar? Ik twijfelde. En toen besloot ik het zelf te doen: muziek in eigen beheer. Zo is het ongeveer gegaan:

Jarenlang durfde ik niet. Maar in 2004 begon het bij mij te borrelen. Ik moest en zou een eigen cd maken.

Ik had geluk: er waren verschillende platenmaatschappijen in mijn muziek geïnteresseerd. Bij een label zitten, dat leek me wel wat. Dus ik ging met deze mensen in gesprek.

Dat viel tegen. Ze waren vaag over hun strategie en werkwijze. Wat ze aan promotie deden, was onduidelijk. Waarom zou ik samenwerken met een partij die zomaar wat deed?

Er was ook geen muzikale visie. Ze praatten alleen maar over geld. Niet of ze het eigenlijk wel goed vonden, wat ze uitbrachten.

Over royalties en publishing waren ze niet transparant. Daar was ik nou juist zo nieuwsgierig naar.

De hoezen die ze hadden ontworpen, vond ik helemaal niet mooi. Dat kon ik zelf beter, dacht ik.

Als ik zou ’tekenen’ moest ik veel geld investeren. Dat vond ik gek. Want ik wist inmiddels precies wat het zou kosten om een cd te maken. En dat ik alles toch al grotendeels zelf zou betalen.

Diegene die er heel veel tijd in stopte, was ik. En zij niet. Dat vond ik niet eerlijk.

Leuk idee, dat muziek in eigen beheer!

De contracten die ik zou tekenen maakten het nóg ingewikkelder.

Ik zou bovendien erg gebonden zijn. Terwijl ik dat nou juist niet wilde. Ik wilde alleen maar bezig zijn met mooie muziek maken. Het mooi presenteren, het aan de wereld laten horen. Hup, de boer op.

Wat de meerwaarde van een platenlabel zou kunnen zijn, weet ik nu. Maar toen nog niet.

Zelf doen

In 2005 sprong ik in het diepe. Hoewel dat heel goed ging, maakte ik gaandeweg alle soorten fouten die je maar kunt bedenken.

Slechte foto’s. Boze drukkers. Kapotte glassmasters. Scheve boekjes. Brakke planning. Gedoe met publishing. Perfectionisme. Zelfoverschatting. Irritante koeriers. Failliete distributeurs. Technische problemen. Te weinig geld.

Onderweg heb ik zoveel geleerd. Het is een heel gedoe. Met planning, geld en tijd. Veel tijd. En geduld.

En als-tie klaar is, zo’n plaat, ben je kapot. En dat is dan nog maar het begin!

Het is nu 2013. Nu heb ik zelf vier cd’s gemaakt. En honderden mensen geholpen met hun eigen muziek.

Ik ben zo blij dat ik ooit die stap heb gezet. Ik zou niet meer anders willen.

Dagelijks word ik gebeld of gemaild met vragen over ‘muziek uitbrengen in eigen beheer’. Hoe doe je dit, hoe werkt dat, weet jij hoe je zus en zo. Ja, inmiddels weet ik er wel wat van. Daarom help ik anderen er graag mee. Bijvoorbeeld om alles goed te structureren.

Niet durven, toch doen

Het ondernemen moet een beetje in je zitten, maar zelf je muziek uitbrengen is makkelijker dan ooit. En heel leuk om te doen!

Misschien draagt mijn verhaal eraan bij dat anderen kunnen leren en profiteren van mijn kennis. Zodat er nog veel meer mooie muziek wordt uitgebracht. Door mensen zoals ik, die eerst niet durfden. Aan goede muziek heeft de wereld altijd tekort.

En heel belangrijk: als er geld – ook al is het een beetje – wordt verdiend met jouw muziek, moet het toch niet bij de verkeerde terechtkomen.

Wat er binnenkomt, hoort naar iedereen te gaan die zijn handen ervoor uit de mouwen steekt.

Voor wie een krantenwijk neemt om de studio te kunnen betalen. Bij diegene die ’s ochtends vroeg zijn tank volgooit, op weg naar een regionaal radiostation, om zijn eigen muziek te promoten. Bij diegene die elke dag met liefde en toewijding werkt aan de muziek.

Trouwens, begrijp me niet verkeerd: ik hou van platenlabels. Er zijn ook goeie. Maar dan moeten ze wel van mensen zijn, die met liefde en aandacht mooie producten maken. Mooie muziek, die gedocumenteerd wordt en zo bewaard blijft. Muziek, die een plek verdient. Let’s go!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, WordPress specialist, doet foto/video en schrijft voor Jazz Bulletin. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

0 reacties op “En toen besloot ik het zelf te doen: muziek in eigen beheer”

  1. Hoi! Ik zie hierboven mensen praten over een boek. Gaat dat Over muziek zelf uitbrengen? Waar zou ik die dan kunnen kopen? 🙂 ik ben wel geïnteresseerd!

    Beantwoorden

Plaats een reactie