Europride concerten: laat de liefde overwinnen

Woon je in Nederland, ben je blank en hetero? Dan hoef jij dit natuurlijk niet te lezen. Dan weet je alles al. Dat weet je hoe het voelt. Dat je zelf bepaalt met wie je zoent. Met wie je verkering hebt. Of met wie je oud wilt worden. Wanneer, waar en op welke manier je je liefde laat zien. Bepaal je ook zelf. En of je de man of vrouw mag zijn, die je bent. Wie anders? Die keuze is een verworvenheid, waar je aan gewend bent, wat normaal is.

Iemand moet vooral niet proberen om jou die vrijheid af te nemen.

In héél veel landen is dit grondrecht om lief te hebben nog niet zo vanzelfsprekend. In sommige Afrikaanse landen bijvoorbeeld, word je meteen achter de tralies gezet, wanneer je openlijk uitkomt voor je homosexualiteit. Soms volgt daarop zelfs de doodstraf.

Intolerantie ten aanzien van homosexualiteit is anno 2016 actueler dan ooit. Ja, ook in Nederland. Ook in ons moderne, geciviliseerde land worden homo’s nog dagelijks gepest en in elkaar geslagen. Homohaat is aan de orde van de dag. Helaas.

Ik heb de verhalen gehoord, de gezichten gezien, de opluchting die mensen voelen wanneer ze zichzelf kunnen zijn, wanneer ze eindelijk mogen liefhebben wie ze zelf kiezen. Het is schrijnend. En mooi tegelijk.

Dit jaar werk ik weer met veel plezier mee aan de jaarlijkse viering voor de vrijheid van de liefde. Ik blogde er al eerder over. Laat niet de angst regeren.

Vanavond, tijdens het Join our Freedom concert vieren we wereldwijd dat liefde overwint. Op de Dam. Vanaf 20:00 uur. Kom langs! Het concert maakt deel uit van EuroPride, dat voor het eerst sinds 1994 weer in Amsterdam wordt gehouden. Dat twee weken duurt. Gisteren zinderde de stad al, op Roze Zaterdag.

Laten we elkaar eraan blijven herinneren dat liefde altijd overwint.

Het wordt geweldig! Iedereen doet mee uit liefde. Met Trijntje, Candy, Berget, Belle Perez, Shirma, Jennie Lena, Tara McDonald, Sharon Doorson, CB Milton, Alain Clark, Conchita Wurst, Camilo Rodriguez, Anita Meyer, ZO Gospel Choir, O’G3NE, Boris.. En met The New Amsterdam Orchestra, een geweldige band, met strijkorkest. Ik zal vanaf het podium naar je zwaaien. In vrijheid.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Europride concerten: laat de liefde overwinnen”

Plaats een reactie