Geld verdienen met YouTube? Zo werkt het.

Als je de verhalen moet geloven, kun je als YouTube-artiest slapend rijk worden. Toch bestaan daarover veel misverstanden. Hoe werkt het precies? Wanneer ga je écht wat verdienen? Aan welke voorwaarden moet je voldoen? Een stap-voor-stap uitleg.

Let op: vanaf 2018 zijn de spelregels alweer veranderd. Je kunt pas partner worden van YouTube wanneer je minimaal 1000 abonnees hebt op je kanaal.

 1. Je meld je aan als YouTube partner. Je geeft daarbij aan dat je content owner bent: eigenaar van het materiaal dat op je YouTube-kanaal staat. Gebruik je ook (gedeeltelijk) werk van anderen? Dan vraagt YouTube je om aan te tonen dat je daar toestemming voor hebt.
 2. Je maakt een AdSense-account aan, waarmee je betalingen kunt ontvangen. Dat account is gekoppeld aan je YouTube-kanaal.
 3. Je geeft aan dat er advertenties worden getoond op je kanaal. Monetizing dus. Daarbij zijn er drie mogelijkheden:
  — een advertentie van 15-30 seconden, die je niet kunt skippen. Heel irritant natuurlijk voor de gebruiker. In ruil hiervoor betaalt YouTube je wel de hoogste vergoeding.
  — een advertentie van 15-30 seconden, die je na 5 seconden wél kunt skippen. De vergoeding hiervoor ligt iets lager.
  — banners die bezoekers te zien krijgen tijdens het kijken, of tijdens het bezoek aan jouw kanaal. Hiervoor betaalt YouTube je het laagste tarief van de drie.
 4. Je kunt uitkiezen welk type bedrijven er op jouw kanaal adverteren. Zo kun je bijvoorbeeld sigarettenmerken uitsluiten.
 5. Je ontvangt alleen een vergoeding wanneer de bezoeker een advertentie daadwerkelijk aanklikt. Dit weten maar weinig mensen. Ongeacht het aantal views dus. YouTube selecteert en sorteert video’s niet alleen op views. Leidend hierbij (sinds kort) is hoelang er gemiddeld naar een filmpje wordt gekeken.

Lees ook: hoe Pewdiepie zijn YouTube miljoenen verdient.

YouTube Spaces

Sinds half september zoekt het miljardenbedrijf nadrukkelijk de samenwerking op met artiesten en anderen creatieven. In New York, Los Angeles, Tokyo en London zijn YouTube Spaces opgezet, om de krachten te bundelen. Mooie ontwikkelingen.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Geld verdienen met YouTube? Zo werkt het.”

Plaats een reactie