Hoe maak je zelf een podcast?

Ik krijg regelmatig vragen van collega-ondernemers en creatieven. Hieronder leg ik je graag uit hoe je zelf een podcast kunt maken.

Het belangrijkste technische deel van de podcast is de audio. Opnemen doe je in de computer of met je telefoon. Dat kan met de ingebouwde microfoon. Of door een opname te maken van een Zoom-gesprek. Wil je een Skype-gesprek opnemen, kijk dan eens naar CallRecorder (betaalde versie kost wel 40 dollar). Wil je een betere geluidskwaliteit? Koop dan een externe microfoon. Om op te nemen heb je aan eenvoudige audio-software genoeg. Voor de Mac is er de gratis-app GarageBand. Het is maar net hoe je werkt, met hoeveel mensen je tegelijk opneemt en of je het thuis doet of ergens op locatie. Wil je meer, dan is er ook professionele apparatuur voor het maken van podcasts, zoals de RodeCaster of die van Zoom. Meerdere microfoons tegelijk? Jingles en geluidseffecten? Kan allemaal. Denk bij het opnemen aan de geluidskwaliteit: goede verstaanbaarheid, niet te hard, niet te zacht, niet teveel omgevingsgeluiden.

Waar het natuurlijk om gaat is de inhoud van je podcast. Kies een duidelijke kapstok voor je podcast. Doe waar je goed in bent. Bespreek niet teveel onderwerpen tegelijk. Verdeel je verhaal over meerdere podcasts, zo maak je een mooie serie. Als je klaar bent met opnemen, zijn je audiobestanden meestal niet meteen klaar. Ze moeten eerst nog ge-edit worden tot één mooi geheel. Dat betekent knippen en plakken. Dat noemen ze nabewerking. Ook kun je er een intro-muziekje met tekst (de meeste podcasts gebruiken steeds hetzelfde intro) en eventueel een eindje in knutselen. Dat kan ook heel goed met GarageBand. Als je klaar bent, houd je één digitaal audiobestand over van je podcast-uitzending. Het audio-formaat is bijvoorbeeld mp3 of WAV of AIF. Je bent klaar voor de volgende stap. Maar eerst..

Een podcast heeft ook een visual nodig, een plaatje. Dat krijgen luisteraars te zien wanneer ze jouw podcast bezoeken, bijvoorbeeld op Spotify. Een podcast zonder plaatje? Daar kun je niet mee aankomen.

Verspreiden

Audio klaar, plaatje erbij. Om je podcasts te verspreiden, te delen met de wereld, moeten ze eerst ergens worden gepubliceerd. Dat noemen ze hosting. Net als websites, hebben podcasts een eigen fysiek adres. Dat wordt jouw feed. Platforms zoals Spotify en Apple krijgen een melding wanneer je iets publiceert en zetten het er meteen op.

Heb je zelf geen technische kennis, dan kun je dat uitbesteden. Je sluit je aan bij een podcast hosting platform zoals Libsy, Podbean of SoundCloud. Er zijn ook goede iOS apps voor, zoals Overcast en Castro. Veel slimmer is om podcasts op je eigen website te zetten. En van daaruit te gaan delen en verspreiden. Voor WordPress-websites is de gratis plugin Seriously Simple Podcasting heel gebruiksvriendelijk (die hoort bij Castro). Je ben binnen een paar minuten online. Dat heb ik je in tien minuten uitgelegd. Vanaf je eigen site zorg je dus zelf voor de hosting en verspreiding naar alle andere podcast-platforms zoals Spotify en Apple. Door zelf de publiceren houd je de hand op de knip, blijf je onafhankelijk en heb je alle ruimte om te experimenteren. Succes!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie