Inspiratie: hébben of er iets mee doen?

Wat is belangrijker: inspiratie hébben of er iets mee doen? Met zoveel foto’s, mooie spreuken en video’s voorhanden leven we in een overvloed aan inspiratie. Tenminste, zo lijkt het.

Media

Misschien zijn het kleine momenten van houvast die we nodig hebben in de timeline van ons bestaan, waar we als verslaafden maar doorheen scrollen. De overtuiging waarmee we onze boodschap dagelijks de media in gooien, staat in schril contrast met de intrinsieke onzekerheid van de problemen in de offline wereld. Wanneer we even loskoppelen, werken de regels van de digitale wereld niet meer, of nog niet. Is dat jammer? Het leidt tot de onvermijdelijke vraag: in welke realiteit leven we?

Inspiratie

Ik ben altijd een fervent verzamelaar geweest, dus geloof me, ik weet er alles van. Ik heb zóveel bewaard, zoals knipsels van tijdschriften, bookmarks op mijn telefoon en computer, hele boeken, maar er zelden iets mee gedaan. Het ter ziele gaan van een harddisk vol inspiratie, afgelopen december, was voor mij een zure maar bevrijdende les. Ik zie het nu ook om mij heen.

Het hébben van inspiratie lijkt meer een doel te zijn dan de eigenlijke reden ervan: het aanzetten tot actie. Daarmee schiet de trend om inspiratie te ‘verzamelen’ zijn doel voorbij. ‘Geen woorden, maar daden’ is actueler dan ooit. Inspiratie is een waardevolle belofte, een begin, een aanzet. De hoop op een beter idee, een betere wereld, een nieuwe oplossing.

Vonk en vlam

Zonder de eerste vonk gebeurt er natuurlijk niets. Maar wat hebben we aan een vonk, die niet sterk genoeg is om vlam te vatten? Sterker nog, die dit niet eens meer als doel heeft? Belangrijker dan ooit, is het nodig om te zien wat echt is. De mensen die we vertrouwen te zien.

Waarin onderscheiden de grote denkers zich van de kwakzalvers? Welke artiesten, sporters of politici helpen ons werkelijk vooruit? Welke gedachten hebben de kracht, de richting en de diepte om de wereld daadwerkelijk op een hoger plan te brengen? Een schifting lijkt op handen.

De voorlopige conclusie: voor het oplossen van echte problemen is inspiratie alléén helaas niet genoeg.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Inspiratie: hébben of er iets mee doen?”

  1. Goed stuk Tom. Wat ik ervaar is dat je nog zoveel kunt verzamelen, bekijken etc maar een echt goed idee (wat vlam kan vatten) komt vanuit jezelf en doordat het uit jezelf komt kun je erachter staan en voelt het veel krachtiger.

    Beantwoorden

Plaats een reactie