Jezelf verkopen zonder je ziel te verkopen, zó doe je dat

Als je praat over ‘jezelf verkopen’ krijgen creatieve ondernemers al snel de angst in de benen. Muzikanten, schrijvers, vormgevers, fotografen en andere kunstenaars, die willen hun ziel niet verkopen, hun goede naam of hun geloofwaardigheid.Maar is die angst wel terecht? Ik wilde weten of het ook anders kan.

CREATIEF

Wanneer het tijd is om je handtekening te zetten onder je werk, en je verlaat je atelier, werkruimte of mancave, is het moment aangebroken dat je het aan de man wilt brengen. Deze twee rollen min of meer tegelijk spelen, is iets waarin je gemakkelijk verstrikt raakt. Als maker ben je al ver in je ontwikkeling, maar de skills en het organisatietalent van een verkoper heb je wellicht niet van huis uit meegekregen. Dat maakt je onzeker. Alsof jouw werk van zichzelf niet goed genoeg is. Alsof je een heel verhaal ‘erachter’ moet bedenken, omdat het anders niet interessant genoeg zou zijn. Je hebt moeite om de prijs te vragen die je waard bent. Je durft niet te onderhandelen. Krijgen waar je recht op hebt, is uitgegroeid tot een taboe. Je schaamt je bijna, wanneer je jouw werk aanbiedt.

Goldberg variaties

GROEIEN

Welke prijs betaal je daar zelf voor? Het heeft een remmende werking op je ontwikkeling als creatief èn als ondernemer. Omdat je niets met ‘verkopen’ te maken wil hebben, vermijd je verkoopgesprekken. Het liefst trek je je zoveel mogelijk terug in je werk. Je voelt je geremd om initiatief te nemen, nieuw werk te presenteren, of andere stappen te zetten, die nodig zijn om verder te groeien.

In een meubelzaak in Hull (Engeland) hing een bordje in de etalage. ‘Alles is te koop, behalve het meisje achter de kassa’. Dat vind ik mooi. Het is de winkel waar de popgroep Everything but the girl haar naam aan te danken heeft.

WAAROM jezelf VERKOPEN?

De kans is groot, dat ‘verkopen’ voor jou een negatieve klank heeft. Alsof je niet eerlijk zou zijn over je bedoelingen. Alsof de kwaliteit van je werk minder belangrijk zou zijn. Alsof je alleen maar uit bent op iemands portemonnee. Alsof geld verdienen betekent, dat je het ergens anders weghaalt. Zo wordt door het ondernemen ook je relatie met geld blootgelegd.

VERKOPEN IS OK

Maar je bent een bedrijf, geen liefdadigheidsinstelling. Geld verdienen is de normaalste zaak van de wereld. Kijk naar de bakker, de slager en de fietsenmaker. Die maken én verkopen ook tegelijk. De maker zelf hoeft daarbij niet verkocht te worden. Wél datgene wat hij of zij bedenkt, maakt en doet. Je kunt dus geen personen verkopen, alleen producten. Wanneer je goed werk levert, willen mensen er graag voor betalen. Geef hen dan ook die kans.

AANBOD

Je gelooft het niet, maar negen van de tien creatieve professionals heeft geen duidelijk aanbod. Of een goed zichtbare koopknop op de website. Is het op jouw website ook zo’n doolhof? Waar bezoekers van je website uren moeten zoeken om te kunnen bestellen? Zonder transacties is er weinig aan, hoor, dat ondernemen!

VRAAG

In The art of asking zegt Amanda Palmer hierover: als je iets wilt, moet je erom vrágen. Ze heeft gelijk. Je bent het waard om aan anderen te laten zien en ervaren waar je voor staat: je visie, je enthousiasme, je expertise, je bevlogenheid, je prachtige werk. De eerste stap is niet om jezelf in de uitverkoop te doen. Wél: aanbod creëren. Diensten, producten en ervaringen aanbieden met een kop en een staart. Aanbod waarmee je inspeelt op de vragen en behoeften van je klanten, je fans, je opdrachtgevers, je netwerk. Hoe duidelijker je aanbod, hoe beter.

KOPEN

Of je nu voor een stofzuiger betaalt, een massage, een app of een kaartje voor een bijzonder festival: je lost hiermee een (tijdelijk) probleem op, een wens of een behoefte. Een goed aanbod is aantrekkelijk, geloofwaardig en goed gepositioneerd. Het staat op de goede plek, op het goede moment. Ook de randvoorwaarden en het verloop van de transactie halen de koper over de streep. Behoefte bevredigd? Probleem opgelost? Mooi. Koper blij, verkoper blij, iedereen blij.

RELATIES

Een goede reputatie op de lange termijn bouw je niet alleen op door goed werk te leveren, maar ook door de kwaliteit van je contact-momenten. Focus daarom niet zozeer op transacties, maar op relaties. Zorg dat het fijn werken is met jou. Dat je goed omgaat met mensen. Zorg dat je te weten komt of je producten waard zijn wat ze beloven. Of klanten je visie waarderen, je advies, je luisterend oor. Kom je je afspraken na? Geldt underpromised, overdelivered voor jou? Of is het andersom? Blijf je door de jaren heen aantrekkelijk, met een nóg beter en verrassend aanbod?

Wanneer je je vrij voelt om te verkopen, creëer je ruimte om verder te groeien. Artistiek, professioneel en persoonlijk. En dat heeft meestal mooie nieuwe creaties tot gevolg. Hier een liedje van Everything but the girl (jeugdsentiment van ondergetekende). Het meisje in de winkel was niet te koop. Gelukkig maar. Ze is van niemand anders, alleen van zichzelf.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Jezelf verkopen zonder je ziel te verkopen, zó doe je dat”

Plaats een reactie