Keyscape: droom voor pianisten en toetsenisten

Met Keyscape voegt Spectrasonics weer een nieuwe telg toe aan een illustere serie innovatieve virtuele instrumenten. Voor een bedrijf met zo’n geweldige positie in de markt is dit groot nieuws.

De historie liegt er niet om. Wanneer het sound design bedrijf uit Los Angeles zich rond 1995 op de markt begeeft, is het meteen toonaangevend. De sample libraries zoals Distorted Reality, Hans Zimmer Guitars, Heart of Asia, Heart of Africa, Bass Legends en de Groove Control-drum libraries hoor je ineens achter elke documentaire en onder elke commercial. En terecht: ze blinken uit door superieure geluidskwaliteit en gebruiksgemak.

Oprichter Eric Persing werkte zelf jarenlang als sound designer bij Roland en was nauw betrokken bij de D-50, destijds een revolutionaire synthesizer waarin synthese en sampling voor het eerst werden combineerd. Een vooruitstrevend man, zo blijkt uit de geschiedenis.

Rond 2001, wanneer hij als eerste ziet dat het CD-ROM tijdperk op zijn laatste benen loopt, besluit het bedrijf van Persing alleen nog maar virtual instruments te maken. Achtereenvolgens de Stylus RMX Realtime Groove Module (2003), Omnisphere (2008) en Trilian (2009) groeien ieder uit tot het beste wat er te krijgen is, innovatief en toonaangevend voor de kwaliteit van sound design in de radio-, jingle- en filmindustrie.

Ze prikkelen de creativiteit, werken intuïtief en zeer expressief, maken zeer slim gebruik van de steeds sneller wordende computers en bieden veel waarde en detail voor hun geld. En vooral geweldige sounds, snoep voor de muzikanten!

Keyscapes is de volgende stap, waar Spectrasonics naar eigen zeggen tien jaar aan heeft gewerkt. Alles wat maar toetsen heeft komt erin voor. Natuurlijk piano’s, Rhodes, clavinets, CP-70’s en Wurly’s, maar ook clavecimbels, excentrieke en obscure speelgoed piano’s. Geweldig!

Een zeer serieuze concurrent voor Mainstage en een logische stap, gezien de huidige productlijn. En wederom bijzonder goed aangepakt. De demo’s zijn veelbelovend en laten elk muzikanten-hart sneller kloppen. Pianisten en toetsenisten: check dit!

De prijs is $399 en de launch is op 12 september. Lees hier de details.

Ik heb zo’n vermoeden dat Spectrasonics met Keyscape opnieuw een onmogelijk hoge standaard heeft gezet.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie