Leven na de crisis: vier scenario's

Ook al wordt de intelligente lockdown versoepeld, niemand weet precies hoelang deze crisis gaat duren. Omdat we dat niet kunnen overzien, weten we ook niet wat de exacte gevolgen zijn.

Hoe ga je daarmee om als werknemer, als werkgever, als team, als zelfstandige? Hoe kun je leiding nemen over een proces waarvan je zo weinig weet?

Omdat ik denk dat ik het ongeveer weet, maar mezelf daarin niet vertrouw — crises zijn niet mijn vakgebied — keek ik over de schouder bij De Ruijter Strategie. Dat bureau heeft het over vier verschillende scenario’s.

Tip: de kans dat je na de crisis aan de slag kunt als viroloog, is vrij klein.

1. Overleven

Overtuiging: als de crisis voorbij is, wordt alles weer normaal.
Strategie: ik verander niets, ik wacht, ik hou me gedeisd tot het voorbij is. Na de crisis ga ik er weer ouderwets tegenaan.

2. Overbruggen

Overtuiging: ik pas me tijdelijk aan, straks is alles weer normaal.
Strategie: ik probeer deze periode te overbruggen. Ingrijpende plannen stel ik uit. Ik vertraag processen. Ik pas me aan door activiteiten en kosten tijdelijk te reduceren tot een noodzakelijk minimum. Tot de crisis weer voorbij is.

3. Aanpassen

Overtuiging: aanpassingen zijn meteen nodig en misschien wel blijvend.
Strategie: zo snel mogelijk wennen aan de nieuwe situatie. De voordelen ervan zien. En daarop reflecteren. Met frisse blik naar de nieuwe maatschappij kijken en daarvan pro-actief deel uitmaken.

4. Transformeren

Overtuiging: dit is het nieuwe normaal, de veranderingen zijn blijvend.
Strategie: prioriteiten opnieuw overzien. Veranderingen meteen in het licht zien van de lange termijn. Jezelf opnieuw uitvinden om succesvol te zijn in deze voorgoed veranderde wereld. Aanpassingen zijn structureel.

Welke van deze vier past het beste bij jou? En waarom? Laat het me weten!

Plaats een reactie