Levenswerk is de overtreffende trap van werk

Ik kwam twee anekdotes tegen over betalen voor wat je krijgt. Levenswerk is de overtreffende trap van werk. Omdat tijd en geld soms ook worden bepaald door wat iets kost. Zo moet het ongeveer zijn gegaan:

Ergens in Frankrijk staat Picasso te tekenen, in een park. Een vrouw loopt langs, herkent hem en vraagt hem om een portret van haar te maken. Een paar minuten later geeft hij haar het portret. Ze is verrukt. ‘Hoeveel krijg je van me?’, vraagt ze. ‘Vijfduizend francs’, antwoordt Picasso. Ze reageert verbijsterd: ‘Maar het kostte je maar vijf minuten!’ Waarop Picasso antwoordt: ‘Nee madame, mijn hele leven.’

Een sprong naar Nederland: met zijn hoogstaande oeuvre en zijn onvermoeibare creativiteit oogstte Harry Bannink alom bewondering. Na een compliment van een collega vertelde hij: ‘Ach, dit liedje was eigenlijk in vijf minuten klaar. Maar zoiets moet ik vooral niet tegen mijn opdrachtgevers zeggen. Anders betalen ze me alleen voor de tijd die ik eraan bezig ben geweest. Dus als iemand me vraagt hoelang ik over een liedje doe, zeg ik altijd: mijn hele leven!’

Een mooie definitie van levenswerk.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie