“Luisteren is het grootste respect dat je iemand kunt geven”

Inspirerende video van Kevin Sharer, de CEO van Amgen, een wereldspeler (Fortune 500) in de biotech-industrie. Een man die het weten kan, over de kunst van het luisteren.

Niet naar muziek, deze keer. Dit gaat over luisteren naar elkaar.

> Bekijk hier het artikel en het interview.

Waarde

Sharer: Vroeger was ik een waardeloos luisteraar. Ik wilde eigenlijk alleen maar aan anderen bewijzen dat ik slimmer was dan zij. Ik had het zelf niet door, maar ik zag het als een manier om dingen voor elkaar te krijgen. Mijn oude houding was: “Ik ben slimmer dan jij. Ik weet wat jij me gaat zeggen. Laten we geen tijd verspillen. Laten we to the point komen, namelijk dat ik tegen jou ga zeggen wat je moet doen.”

Tijdwinst

Sharer: Het is eigenlijk absurd. Kost wat kost een paar minuten willen winnen van je tijd. Terwijl iedereen wel even een paar minuten tijd heeft om te luisteren. Het was 90% zenden, 10% luisteren. Nu kom ik steeds dichterbij 50-50% en ik train mezelf om geduldig te zijn.

Begrip

Sharer: Mijn collega Sam Palmisano, destijds de grote baas van IBM, legde me het geheim uit van zijn succes. Hij had geleerd om te luisteren. Werkelijk begrip hebben voor wat de ander wil zeggen. Oordelen achterwege laten. Dat was een wijze les.

Respect

Sharer: De taak van een leider is niet zozeer om zijn eigen zin door te drijven, maar om voordeel te halen uit de beschikbare informatie, en te zorgen dat de mensen om je heen kunnen schitteren. Wie veel verantwoordelijkheid heeft, bevindt zich in een complex eco-systeem waarin allerlei informatie door elkaar heen loopt. Je wilt een reality check doen, ook al is die dynamisch en sterk aan verandering onderhevig. Strategisch luisteren zorgt ervoor dat je alle signalen krijgt die je nodig hebt. Bovendien is luisteren het grootste teken van respect dat je iemand kunt geven.

Actief

Sharer: Ik ga actief op zoek naar bepaalde signalen. Ik luister in alle lagen van de organisatie naar wat de mensen te vertellen hebben, dat maakt mijn beeld compleet. Ik vraag advies. Vertel me eens, hoe doe je dat? Hoe zie je dat? Wat vind jij belangrijk?

Wie niet luistert..

Sharer: Ook gevaren en andere dingen die niet goed gaan, kun je opsporen door goed te luisteren. Het begint vaak heel klein. Als de rest van de wereld het te horen krijgt wordt alles uitvergroot en uitversterkt. Als je niet luistert, mis je vrijwel zeker belangrijke informatie. Maar luisteren alleen niet genoeg. Je moet de signalen ook in actie om kunnen zetten. Niet weten wat er speelt heeft grote gevolgen voor het contact met de mensen om je heen, en het vertrouwen. Als het eenmaal beschadigd is, kun je dat niet zomaar herstellen. In an incredibly information-intensive, dynamic environment, you have to listen or else you’re blind.

Mooie lessen van een wijze man. Enjoy!

Gevonden via Om Malik / GigaOm. Dank ook aan Yuri van Geest die mij attendeerde op Om Malik.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op ““Luisteren is het grootste respect dat je iemand kunt geven””

  1. Soms moet je inderdaad gewoon stil zijn en naar de wijze woorden van anderen luisteren. Mooi verhaal en dank je wel daarvoor!

    Beantwoorden

Plaats een reactie