Met ‘Flowers’ geeft Miley Cyrus het goede voorbeeld

Over het lievelingsliedje van mijn dochter, van Miley Cyrus.

Hij wilde oud worden met haar. Samen naar het strand. Elke week verse bloemen op tafel. Goede gesprekken. Haar naam in het zand schrijven bij de ondergaande zon. Romantisch dansen op hun favoriete liedje. You get the picture. Maar het ging anders. Hij ging vreemd. En niet zo’n beetje ook.

Dit verhaal gaat over acteur Liam Hemsworth en zangeres Miley Cyrus. Ze leerden elkaar kennen in 2010 op de set van The Last Song. In 2018 trouwden ze. Als ze in 2019 uit elkaar gaan, herinnert Miley Cyrus zich het nummer When I was Your Man van Bruno Mars, met deze tekst:

I should have bought you flowers
And held your hand
Should have gave you all my hours
When I had the chance
Take you to every party ‘cause all you wanted to do was dance
Now my baby’s dancing
But she’s dancing with another man

Zo komt ze op het idee voor het ultieme post-breakup nummer. Dat wordt Flowers. Over alles wat Liam beloofde, maar nooit deed. De vorm die ze kiest, is ronduit briljant. Het lijkt regel voor regel een antwoord op de tekst van Bruno Mars:

I can buy myself flowers
Write my name in the sand
Talk to myself for hours, yeah
Say things you don’t understand
I can take myself dancing, yeah
I can hold my own hand
Yeah, I can love me better than you can

In het liedje zitten nog meer easter eggs. In het eerste couplet zingt ze ‘build a house/ and watched it burn’, waarmee ze verwijst naar hun huis in Malibu, dat in 2018 platbrandde.

Met het ‘dansen’ in de tekst verwijst ze naar een gênant voorval bij de Oscar-uitreikingen in 2019. Toen Miley tijdens een tv-interview een compliment ontving, dacht Liam dat het voor hem was bedoeld. Het werd ongemakkelijk en hij nam het nogal zwaar op. Daarna vroeg de interviewer het stel om samen voor de camera te dansen, wilde zij wel, maar hij niet: ‘We’re not doing this. Not on the carpet.’

Ik heb jou niet nodig om gelukkig te zijn

De muziek? De melodie en baslijn doen denken aan de verslavende sequens uit All The Things You Are, Autumn Leaves, Killing Me Softly en I Will Survive. Ook de groove en de productie glijden er lekker in. Knap werk.

Cyrus brengt het nummer uit op 13 januari 2023, zijn 33e verjaardag. Toeval? Welnee. De videoclip neemt ze op in het huis waar hij zo vaak vreemdging. Daarin draagt ze zelfs hetzelfde pak dat hij aanhad toen hij haar in de hitte van de strijd terechtwees. Het is vooral een prachtig statement: I can love me better than you can.

Flowers wordt een gigantische hit.

Een sterke, slimme vrouw die voor zichzelf opkomt. Met humor. Kijk, daar mag mijn dochter wel naar luisteren.

1-0 voor Miley Cyrus.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie