Mijn tips voor North Sea Jazz 2013

Het North Sea Jazz Festival staat weer voor de deur! Mijn eerste bezoek was al in 1985. Elk jaar kijk ik weer uit naar het geweldige muziekfestival. Net als vorig jaar geef ik je hieronder graag tien persoonlijke tips. Wie weet biedt het je een mooie verrassing in het enorme muziekaanbod.

Zaterdag om 17:00 uur speel ik zelf op het festival, in het kwartet van gitarist Michiel Stekelenburg, dus misschien zien we elkaar daar. Veel plezier!

Ruben Hein

Tijdens zijn studie aan het conservatorium werd pianist Ruben Hein gevraagd om op te treden op een boot, onder voorwaarde dat hij erbij ging zingen. Twee maanden lang zong hij standards en hij kreeg er plezier in. Een vriendin meldde hem aan voor het Nederlands Jazz Vocalisten Concours en Ruben werd tweede. De rest is history. Als pianist ontwikkelde hij zich in goed gezelschap van vaderlandse grootheden zoals Benjamin Herman, Hans Teeuwen en Pete & Perquisite. Inmiddels is Hein uitgegroeid tot een volwassen artiest, aangenaam integer en origineel. Hij gaat zijn eigen weg. Ik ben fan.

Ruben Hein
vrijdag 12 juli, Mississippi, 20:15 uur
rubenhein.com

Snarky Puppy

De mannen van Snarky Puppy hebben hun bliksemcarriere te danken aan de ongekende positieve muzikale energie van hun live optredens. De bandleden, die elkaar vonden op North Texas State University, mixen op een bijzonder aanstekelijke manier jazz, rock, gospel en R&B. De achtergronden van de musici zegt genoeg. Zo waren ze sideman bij Snoop Dogg, Kirk Franklin, Erykah Badu, Kenny Garrett, Marcus Miller, Q-Tip, George Duke, P Diddy, Roy Hargrove’s RH Factor, Morcheeba, Tower of Power, Ari Hoenig, Justin Timberlake, Yo-Yo Ma en Bilal. Je begrijpt: hoe je de muziek ook noemt, Snarky Puppy staat met beide benen in 2013. Onder leiding van Michael League groeide Snarky uit tot een hecht en zeer productief muzikaal collectief. Met maatschappelijke projecten, tientallen workshops per jaar en een enorme schare fans weet de band zich elke keer weer verder te onderscheiden. Ook in Nederland liet de band het publiek al enkele malen in katzwijm achter. Checken die gasten! Je bent om.

Snarky Puppy
vrijdag 12 juli, Congo, 23:15 uur
snarkypuppy.com

Eric Vloeimans + Limburgs Symfonie Orkest + Martin Fondse

Voor zijn vijftigste verjaardag mocht Eric Vloeimans zelf een concert samenstellen op North Sea Jazz. Op 12 juli neemt hij het Limburgs Symfonie Orkest mee met stukken van Martin Fondse. Wie jarig is, trakteert en daar hoeven we ons bij Vloeimans geen seconde zorgen over te maken. Met zijn fabelachtige techniek en zijn adembenemende, verhalende spel weet hij zelfs de grootste podia en ensembles naar zijn hand te zetten. Componist/arrangeur Martin Fondse is één van mijn grote helden en ik ben heel benieuwd wat deze drie muzikale grootmachten voor ons uit de hoed toveren.

Eric Vloeimans + Martin Fondse + Limburgs Symfonie Orkest
vrijdag 12 juli, Amazon, 18:30 uur
ericvloeimans.com

Laura Mvula

De Britse zangeres Laura Mvula heeft een aangenaam nieuw en open geluid waar ik live erg benieuwd naar ben. Ze kreeg zeer lovende kritieken, onder andere van het toonaangevende The Guardian dat haar muziek omschreef als gospeldelia. Haar album Sing to the Moon is nog maar enkele maanden oud. We gaan het meemaken in Rotterdam!

Laura Mvula
vrijdag 12 juli, Darling, 19:15 uur
lauramvula.com

Joris Roelofs

Stikjaloers ben ik op Joris Roelofs. De Amsterdammer kan alles op een saxofoon. Sterker nog: ook op klarinet en fluit. Zijn enorme talent werd opgemerkt door Peter Guidi en Ferdinand Povel, die hem als tiener onder hun hoede namen. De jonge Roelofs studeerde ook een aantal jaar in New York, en vond snel zijn plaats in internationale topensembles zoals het Vienna Art Orchestra. Hij ontwikkelt zich nog steeds fabelachtig en zijn verbeeldingskracht lijkt alsmaar verder te rijpen. Ik ben razend benieuwd naar zijn ontwikkeling. Speciale vermelding verdient zijn spel op de klarinet. Dat is echt van wereldklasse. Ongekend mooi.

Joris Roelofs Trio
zaterdag 13 juli, Volga, 19:00 uur
jorisroelofs.com

Gretchen Parlato

Ze heeft het mooiste stemgeluid dat ik in jaren gehoord heb. Met het grootste gemak zingt ze de meest ingewikkelde muziek. De grootste verdienste van Gretchen Parlato is niet zozeer haar virtuositeit, maar de emotionele impact van haar muziek. Met haar bijna fluisterende, spatzuivere en als haute cuisine geserveerde vocalen dendert ze rechtstreeks mijn hart in.

Gretchen Parlato + Gregory Porter + Anthony Hamilton + Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley
zaterdag 13 juli, Maas, 17:00 uur
gretchenparlato.com

The Roots

Drummer Ahmir Questlove Thompson van The Roots is één van mijn grote helden van deze tijd. Alleen al voor hem wil ik naar het concert. Hij heeft iets wat tegelijk zo universeel en vanzelfsprekend is, en tegelijk blijkbaar zo extreem zeldzaam. Hij combineert rust en visie met groove en heel eigen stijl van spelen. Ik ken hem ook van D’Angelo en van die twee tracks bij Joss Stone. Wat een koning! Een kans om hem live te zien mag je niet missen. Voor nog meer luisterplezier verwijs ik je graag naar de Perfect The Roots Inspired Playlist.

The Roots
zaterdag 13 juli, Nile, 21:45 uur
theroots.com

Margriet Sjoerdsma

De Rotterdamse Margriet Sjoerdsma is een zangeres die gerust haar nek uitsteekt. En daar mogen we haar dankbaar voor zijn. Na haar debuut zocht en vond ze steeds meer haar eigen weg. Meer pop, meer rock, eigen songs, nog meer rauwheid. Maar dan met de intimiteit van een jazzzangeres. Als fan van Eva Cassidy deed ze wat niemand anders durfde: een eerbetoon brengen. Gemakkelijk is dat niet. Want de über-verlegen Cassidy staat niet bekend om haar liedjes. Toch weet Sjoerdsma de kern te raken van de unieke sfeer van deze tijdloze, breekbare muziek — waar iedereen nog zo sterk naar verlangt. Sjoerdsma kreeg daarbij spontaan de hulp aangeboden van Cassidy’s broer. Erbij zijn, zitten en genieten.

Margriet Sjoerdsma
zaterdag 13 juli, Yenisei, 22:00 uur
margrietsjoerdsma.com

Bobby Womack

Ik leerde zijn fantastische stemgeluid kennen door het magische Across 110th Street in de film Jackie Brown. Maar de man is al veel langer bezig, dit jaar al bijna vijftig jaar. Bobby Womack (69) is een legende. Hij schreef liedjes, grote hits voor bijvoorbeeld The Rolling Stones en hij is een lichtend voorbeeld voor hele generaties artiesten. Ondanks zijn kwakkelende gezondheid blijft hij platen produceren. Je weet het niet van te voren, het kan ook tegenvallen, maar één glimp van Bobby Womack in topvorm en je hebt een legende aan het werk gezien.

Bobby Womack
zondag 14 juli, Nile, 18:30 uur
bobbywomack.com

Joe Lovano

Sonny Rollins moest vanwege gezondheidsproblemen helaas verstek laten gaan. Joe Lovano is een waardig vervanger. Hij wordt begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza. Aan dit concert is ook een thema opgehangen: ‘Ballads’ en verwijst naar het beroemde album van John Coltrane. Dat Lovano tot één van de allergrootsten behoort, weet iedereen. Kort geleden bracht Lovano het prachtige album ‘Wild Beauty’ uit, samen met het Brussels Jazz Orchestra. Persoonlijk heb ik zeer goede herinneringen aan een workshop van Lovano, die hij simpelweg begon met de woorden: ‘I love music‘. En zo is het, Papa Joe, speel de sterren maar van de hemel.

Joe Lovano + Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza
zondag 14 juli, Amazon, 19:15 uur
joelovano.com

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie