Muziek noteren met Staffpad: het beste van twee werelden

Op het gebied van muzieknotatie voor tablets, zou de innovatieve app Staffpad zou wel eens de verlossende genadeklap kunnen geven.

Analoog vs. digitaal

Langzaam maar zeker stappen we over van analoge naar digitale leefgewoonten. Omdat het ons leven makkelijker maakt. Omdat we steeds meer in het digitale domein leven. En meer willen synchroniseren en integreren.

Voor het noteren van muziek duurde het echter lang voordat de overgang naar ‘digitaal’ erdoor kwam. De komst van tablets gooide namelijk roet in het eten. Muziek lezen op een tablet, prima. Maar muziek noteren?

Muzieknotatie

Muziek met de hand schrijven biedt een groot aantal voordelen: het kan op hoge snelheid. Je behoudt je eigen voorkeuren voor bijvoorbeeld articulatie, aantekeningen of (akkoord) symbolen.

‘Papier en potlood’ is ook een vertrouwde combinatie tijdens zelf opschrijven. Bijvoorbeeld componeren aan de piano. Veel makkelijker dan een nieuw apparaat, met nieuwe software, en allemaal ingewikkelde hobbels die je daarvoor moet nemen.

Technologie

Maar sinds een paar jaar kleven er nauwelijks meer nadelen meer aan computergestuurde muzieknotatie. Enerzijds door onze eigen leef- en werkgewoonten, anderzijds door de verdere ontwikkeling van geweldige programma’s als Finale, Sibelius en Logic.

Even de toonsoort veranderen? Zo gepiept. Arrangement aanpassen? Geen uren werk maar minuten. Bladmuziek rondsturen? Twee drukken op de knop. Printers komen er ook nauwelijks meer aan te pas.

Muzieknotatie Apps?

Hoewel de iPad de standaard is geworden voor het lezen van bladmuziek, was er nog geen serieuze muzieknotatie-software voor dit tablet. Ook de native iPad-app Symphony Pro — hoe mooi ook — bracht daar helaas geen verandering in.

En de veelgebruikte app forScore dan? Ja, ideaal voor het van blad lezen en organiseren van al je bestanden. Maar je kunt er geen muziek mee schrijven. Verder dan aanpassingen of aantekeningen maken gaat de app niet.

Staffpad

De nieuwe app Staffpad maakt nu die lang verwachte, veelbelovende laatste slag.

Slim bedacht, intuïtief en zeer fraai — heel welkom dus, zo’n app. Zie de filmpjes!

De app draait alleen (nog) op Windows-tablets. Als Mac-gebruiker ben ik uiteraard bereid om te wachten op een iOS-versie. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Muziek noteren met Staffpad: het beste van twee werelden”

Plaats een reactie