Muzikale lezing bij de film ‘Round Midnight

Dinsdagmiddag geef ik een korte inleidende lezing bij de vertoning van de prachtige jazzfilm ‘Round Midnight.

Het speelt in het New York van de jaren vijftig. Saxofonist Dale Turner — majestueus gespeeld door Dexter Gordon — beleeft een moeilijke periode: zijn carrière loopt niet lekker en hij worstelt met geld, relaties, drank en drugs. Dan krijgt hij een uitnodiging om in Parijs te spelen, waar hij een van zijn fans ontmoet, Francois. Die houdt hem gezelschap. Ze worden vrienden. Francois probeert zijn held te ‘redden’. Maar of dat lukt?

Vriendschap en jazz

Een geromantiseerde vertelling, waarin de tragische levensverhalen van Lester Young en Bud Powell in zijn verwerkt. Twee grootheden in de jazz. Al blijven sommige details onbelicht, de problemen die zij hebben ervaren, komen grotendeels overeen.

Er zijn veel bronnen — ook in het filmscript — die verwijzen naar het boek Dance of the Infidels van Francois Paudras, de Parijse fan die zijn persoonlijke herinneringen aan de vriendschap met Bud Powell optekende. Jazzjournalisten beweren dat dit boek vol fouten zit. Het boek Wail! van Peter Pullman zou de feiten beter reconstrueren.

De hoofdrol leverde Dexter Gordon een Oscar-nominatie op. Herbie Hancock kreeg niet alleen een nominatie, hij won ‘m ook. Dexter speelt groots. Hij improviseert in de dialogen. Niet alleen zijn acteerspel maar ook zijn saxofoonspel wordt gedurende film steeds beter.

Eigen herinneringen

Ik heb sterke persoonlijke herinneringen aan deze film. Toen ik zestien was, vroeg ik aan de muziekleraar of we samen naar ‘Round Midnight konden gaan in de bioscoop. Met de hele klas! De film maakte veel indruk — en nu nog steeds.

Door de verhalen komt de muziek extra hard binnen. Het racisme raakt me. De verslavingen, de armoe, het gebrek aan zelfzorg. Maar wat na ‘Round Midnight vooral overblijft is een gevoel van ontzag, voor deze zeldzame, prachtige, intense kunstvorm die zo weinig begrip en waardering krijgt. Misschien meer nog in Europa, dan in de VS.

Lezing ‘Round Midnight

Het wordt een muzikale lezing: ik neem ook mijn sax mee. De lezing vormt het intro. Daarna gaan we kijken naar de film. Perfecte dag trouwens, om in de bioscoop te zitten. Buiten wordt het koud, nat en guur… Ik hoop je te zien.

Dinsdag 30 oktober, 15:00 uur. Cinema Floralis, Lisse. Muziek- en filmliefhebbers welkom!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie