North Sea Jazz Festival 2012 — voorpret!

Het volledige programma van North Sea Jazz Festival 2012 is eindelijk bekend! Eén van de muzikale hoogtepunten van het jaar. Je vindt alle info op northseajazz.com

Elk jaar krijg ik de vraag om tips te geven: welke artiest moet ik gezien hebben? Onder voorbehoud dat ik natuurlijk niet alles ken wat er speelt — zijn hier mijn tips voor 2012, voor elke dag vijf:

VRIJDAG 6 JULI

De rijke, warme stem van Gregory Porter heeft mij meteen in het hart geraakt. Erg stijlvol en het schijnt live een fenomeen te zijn. Ik ga zeker kijken!

Robert Glasper is een visionair pianist om in de gaten te houden. Met Black Radio maakt hij een serieuze flirt met hiphop. Het levert hele mooie muziek op. Ik ben erg benieuwd naar het concert!

Bram Stadhouders is een groot Nederlands talent en wat geweldig dat de organisatie uitgerekend hem dit jaar carte blanche heeft gegeven. Een vreemde eend in de bijt, volstrekt origineel en zeer avontuurlijk. Dat móet wel een grote jongen worden.

Het geweldige Metropole Orkest geeft twee concerten op vrijdag, onder leiding van de geniale componist/arrangeur/dirigent Vince Mendoza. Een van de solisten is de sensationele saxofonist Joshua Redman. Het vermaarde orkest ligt door de cultuurbezuinigingen zwaar onder vuur. Het beste wat we kunnen doen is genieten van de muziek en het aan iedereen vertellen!

Drummer Brian Blade is niet alleen een geweldig begeleider. Hij heeft ook een fabelachtige eigen groep ‘The Fellowship’. Daarin smeedt deze briljante muzikant al zijn invloeden uit de jaren zestig en zeventig samen tot een magisch, muzikaal-spiritueel bouwwerk.

ZATERDAG 7 JULI

Als je op dit moment toch één hippe Nederlandse band gezien móet hebben is het wel Bruut! Deze bazen spelen met vuur. Fenomenale jonge muzikanten die de pannen van het dak spelen, wat wil je nog meer?

Rufus Wainwright hééft het gewoon. Een persoonlijke favoriet die ik leerde kennen van zijn intieme optredens in de kroeg. Of het op een jazzfestival thuishoort mag iedereen zelf bepalen, maar ik vind dit een weergaloze artiest. Zijn concerten zijn groots, entertaining en meeslepend. Must see!

Voor wie nog niet heeft gehoord van bassiste/zangeres Esperanza Spalding: ga haar checken. Zij speelt en zingt als een engel die op aarde is neergedaald. Eén ontwapenende brok muziek en bezieling.

Rudder is het hobbybandje van Keith Carlock, één van de beste drummers die ik de laatste twintig jaar voorbij heb zien komen. Ik zag hem eerder live bij Sting en Steely Dan. Alleen hém zien spelen is al een feest.

Zangeres Gretchen Parlato is ook een persoonlijke favoriet. Haar zijdezachte geluid en haar even nonchalante als virtuoze manier van zingen is zó bijzonder. Ik ben betoverd en nog volledig onder invloed.

ZONDAG 8 JULI

Janella Monae zette vorig jaar niet alleen North Sea Jazz op haar kop, ook het fameuze Glastonbury Festival. Een dame die alles heeft. Haar energieke muzikale show heeft op mij enorm veel indruk gemaakt. Daar wil ik meer van!

Met zijn ranzige, sophisticated sound en zijn diepe, quasi-vertraagde time heeft zanger D’Angelo in 2000 de muziekwereld voorgoed veranderd. Nu is hij weer op pad. In Paradiso (begin februari) werd ik omver geblazen door zijn unieke vibe, die elementen had van Prince, Jimi Hendrix en James Brown. Laten we hopen dat het dit jaar net zo legendarisch wordt als zijn vorige North Sea Jazz optreden!

In de Nederlandse muziekwereld neemt saxofonist David Kweksilber een unieke plaats in. Een ongekend virtuoos en eigenzinnig muzikant die zowel in de jazz als in de klassieke muziek de absolute top behoort. Zijn muziek is intelligent, feestelijk en interessant. Zondag speelt hij met zijn big band. Echt een aanrader!
Zanger Bernhoft is één van de sensaties van de afgelopen paar jaar. Hij begeleidt zichzelf met een loopstation. Het lijkt allemaal niet zo bijzonder als je het leest of ziet. Tot je hoort.. Wat. Een. Stem.

Wie zich afvraagt hoe de toekomst van de jazz eruit ziet, kan op de eerste rij gaan zitten bij trompettist Ambrose Akinmusire. Hogere wiskunde vindt de één, diepe roots zegt de ander. Zeker is dat de nieuwe jazz door niemand met zoveel overtuiging wordt gespeeld. Virtuoos, indrukwekkend en bijzonder.

Als je gaat, dan wens ik je alvast veel voorpret. Misschien zien we elkaar daar!

Mijn optredens op North Sea Jazz

Op vrijdag treed ik zelf op met Sven Hammond Soul in de Congo zaal, als één van de openingsacts om 17:15 uur.

Op zondag treed ik op met de groep ‘Fingerprint’ van Jan van Duikeren, in de Mississippi om 19:15 uur.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie