Over Tom

Dit is mijn ‘muzikale’ bio.

Met zijn krachtige, lyrische stijl en zijn zeer persoonlijke geluid is Tom Beek (1969) één van de meest succesvolle saxofonisten van zijn generatie.

Sinds begin jaren negentig (hij studeerde in 1995 af aan het Conservatorium van Amsterdam, in Hilversum) schittert hij in de jazz, pop en kleinkunst op jazz- en poppodia, festivals, in de theaters en in de studio.

Als veelgevraagd, veelzijdig en gloedvol solist die genres overstijgt maakte Tom furore op grote nationale en internationale podia met Michiel Borstlap, Rob Madna, Karin Bloemen en Trijntje Oosterhuis en deelde hij het podium met grootheden als Dizzy Gillespie, Pat Metheny, Tom Harrell, Joe Lovano, Gino Vannelli en Randy Brecker.

De stijl die hem kenmerkt kan worden beschouwd als een smaakvolle mix tussen moderne jazz, gestileerde pop en rauwe rhythm & blues.

–> Download hier persfoto’s <–
Naamsvermelding verplicht: fotograaf Maurice Haak en Jenny Audring

Sinds 1994 speelt Tom vrijwel elk jaar op het North Sea Jazz Festival. De Nederlandse band The Royal Dutch Scam, waar hij co-leider van is, wordt beschouwd als een van de beste Steely Dan tribute bands ter wereld.

Als componist, arrangeur, producer en bandleider bracht hij in eigen beheer sinds 2005 vijf albums uit, een ep en enkele losse nummers. Zijn muziek wordt regelmatig gedraaid op Amerikaanse en Japanse jazz-radiostations en over de hele wereld verkocht.

Als leider, co-leider, sideman en solist toert Beek doorlopend door binnen- en buitenland.

Hij speelt/speelde met een who’s who van Nederlandse artiesten, blaast mee op zo’n vierhonderd releases en begeleidde talloze radio-, tv-, studio- en theaterproducties. Daarnaast geeft hij regelmatig masterclasses op conservatoria en coacht hij studenten en andere creatieve professionals.

Naast zijn werk als muzikant is hij ook consultant, tekstschrijver, webdesigner en fotograaf.

Tom Beek