Zie je een crisis of zie je kansen?

Is crisis het excuus waarachter we ons verschuilen? Wat is nu werkelijk de oorzaak van ons ongenoegen? Wat kunnen we er zelf aan doen? Tien gedachten.

Is het werkelijk crisis?

Om me heen hoor ik regelmatig mensen klagen. Het werk ligt niet voor het oprapen, het gaat allemaal niet vanzelf, weken van stilte worden meer regel dan uitzondering.

Er wordt gekort, bezuinigd, gesnoeid en beknibbeld. Slechts weinigen zijn zeker van een baan. Er wordt minder verdiend, minder gedroomd, minder geïnvesteerd.

Het c-woord zindert al maanden: crisis. Om eerlijk te zijn, het voorjaar van 2012 was ook niet de meest lucratieve periode uit mijn leven. Maar is het nu werkelijk crisis? Of is het een hippe term die een crisis-stakeholder heeft bedacht?

Is deze crisis het Grote Excuus waarachter we ons tijdelijk mogen verschuilen, de grote oorzaak van alle kwaad? Ik geloof het niet.

Tijd om het anders te bekijken

Natuurlijk is het een wisselwerking. Wanneer overheden en bedrijven de hand op de knip houden, dan heeft de cultuur- en entertainmentbranche daaronder meteen te lijden. Er wordt minder gefeest, er is minder sponsoring, er worden stekkers uitgetrokken, er is minder te besteden. De horeca, de festivals, de subsidies, je merkt het aan alle kanten.

Hebben we het dan zo goed gehad? Veel beter dan we dachten? Was het allemaal te uitbundig? Waren we te goedgelovig? Hebben we iets over het hoofd gezien? Waren we al die tijd blind voor de onderliggende problemen?

Ieder moet dat voor zichzelf maar uitmaken. Wat het ook is, zo’n moeilijke periode heeft ook voordelen.

Geheel ongevraagd, nodig ik je uit om het ook eens anders te bekijken. (Voor deze ene keer in de gebiedende vorm 🙂

1. Focus niet op geld, maar op waarde

Geld is een ruilmiddel, dat staat voor waarde. Maar waarde is niet afhankelijk van geld alleen.

Er zijn veel andere middelen en manieren dan geld, om van waarde te zijn. Om iets te betekenen.

Wat zijn jouw waarden eigenlijk? Leef je er ook naar? Of wacht je eerst op geld?

2. Blijf wie je bent

Realiseer je dat je – ondanks alles wat er tegen zit – oké bent. Je kunt alles verliezen, maar verlies niet je waardigheid.

Zet je zelfrespect niet aan de straat. Hou jezelf in ere. Zie wat er altijd overblijft: een mens, hier en nu. Uniek, heel en mooi zoals het is.

3. Hou op met jezelf te vergelijken

Door te beoordelen en veroordelen doe je de ander tekort — en jezelf misschien nog het meest.

Ieder leeft zijn eigen leven. Kijk in de spiegel en leef het jouwe, dat is (al moeilijk) genoeg.

4. Wees dankbaar en kijk naar wat je wél hebt

Kijk naar wat je wél kunt. Naar alles wat je nu, hier en vandaag kunt betekenen voor een ander.

Je hoeft maar even over de grens, over je heg, naar de overkant van de straat, of gewoon naar elkaar óm te kijken om te zien hoe goed het hier eigenlijk is.

Een ander zou misschien al blij zijn met de helft van wat jij hebt.

Zie je een crisis, of zie je kansen?

Stop, kijk en zie.

5. Geef wat je zelf zou willen hebben

Wil je een betere wereld, geef dan eerst zelf het goede voorbeeld. Wacht niet tot je er erkenning of geld voor krijgt.

Ga niet zitten wachten tot de wereld verandert, maar kijk wat je kunt doen en kom zelf in actie. En zie hoe de wereld daarop reageert.

6. Doe het anders, doe het beter

Neem je verlies. Wees dankbaar voor wat niet heeft gewerkt, want het geeft je de kans om ervan te leren.

Waardeer de tijd en de ruimte die je gegeven is om daar iets mee te doen. Blijf zoeken naar manieren om het beter te doen.

7. Gooi overboord wat niet werkt

Weg met ballast, overtollige spullen, troep die je niet gebruikt, nutteloze lasten die je met je meedraagt, relaties die teveel energie kosten, gewoonten die tegen je werken. Crisis? Mooi, dan heb je de tijd, en de kans om schoon schip te maken.

8. Ga studeren. Ontwikkel jezelf

Leer nieuwe dingen. Doe eens gek. Ga erop uit, doe dingen die je nog niet eerder deed, zoek nieuwe wegen, leef buiten je comfort zone.

Vraag raad aan mensen buiten je vak, buiten je netwerk, knoop een gesprek aan met een wildvreemde, loop ergens naar binnen waar je het mooi vindt, volg je hart en durf te leven.

9. Laat het stromen

Zoek een manier om jezelf te uiten. Omarm je frustratie en ga schrijven, spelen, wandelen, vingerverven, sporten, springen, dansen.

Drink de regendruppels, zuig de storm op, neem ‘m over je longen, adem diep in en laat het los.

10. Deel, verbind en vermenigvuldig

Je bent niet alleen. Er is geen mens ter wereld die zich niet herkent in je emoties. Het mag er zijn.

Delen verzacht. Vertel erover. Durf menselijk te zijn. Je bent juist perfect omdat jij alleen jij kunt zijn. Niemand anders kan dat.

Voor een ander kan het fijn zijn als je je laat zien. Zo herinner je elkaar eraan: ik ben niet alleen.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Zie je een crisis of zie je kansen?”

 1. Prachtig! Helemaal met je eens en volgens mij heb ik de adviezen het afgelopen jaar al heel aardig in de praktijk gebracht. Ondanks dat ik zonder werk ben, bleek ik rijker dan ooit. Of misschien wel: dankzij, want het leverde me tijd en rust op en de innerlijke ruimte om in te zien hoe rijk ik ben.

  Beantwoorden
 2. Yes!!! Eindelijk weer eens een positief geluid. Ik dacht al, ben ik nou roepende in de woestijn? Maar nee hoor, aan de blog van Tom merk je dat er meer mensen zijn met dezelfde kijk op de gebeurtenissen van alledag. Heerlijk!

  Beantwoorden
 3. Goeie bal Tom! Helemaal mee eens. Ga er op uit, volg je hart je bent niet alleen. In deze tijd schept het kansen. Verbind jezelf met anderen vanuit wie waarlijk bent. En dat is meer dan de vorm ( beroep, geld, tegenslag, enz) wees een fenix of een rups blijf je vanuit je waarde(n) steeds ontwikkelen, transformeren..
  Marian

  Beantwoorden
 4. Mooi, Tom… We kunnen zóveel zelf doen en bereiken, zonder ons door externe omstandigheden te laten beknotten. En je hebt een mooi lijstje gemaakt van concrete zaken die je daarvoor kunt doen.

  Beantwoorden
 5. Je verwoordt precies wat ik tijdens mijn fietstocht naar Santiago heb ontdekt. Als t tijdens de tocht tegenzat was t geweldig om je eigen kracht te voelen.
  Tom, wat een mooie blog!

  Beantwoorden
 6. Geweldig beschreven Tom!
  Wat betreft die crisis: vanuit het perspectief dat alles waar je aandacht aan geeft groeit houden de media ons feitelijk in gijzeling. En zelfs dat gaat al te ver, we hebben immers een eigen verantwoordelijkheid wat we wel en niet lezen (tip: skip de TV-journaals)

  Beantwoorden
 7. Er is wel degelijk een crisis aan de gang. Als je dat niet snapt of ontkent, dan begrijp je niet wat er aan de hand is. Die crisis bestaat weer uit allerlei kleinere crisessen. Financieel, klimaat, energie, technologisch en meer.
  Het blijft echter een crisis als we als samenleving in het bestaande achterhaalde paradigma blijven zitten. De crisis dwingt ons om te veranderen en dat is weer een grote kans om een wereld te creëren waarin er vrijwel geen leed is en waar we werkelijk voor elkaar kunnen zorgen op deze aardbol. De 10 punten die je noemt zijn simpele stappen die je nu al zelf direct kan doen. Ik hoop eigenlijk dat we dat wereldwijd ook kunnen doen.
  Dank voor het delen.

  Beantwoorden
 8. En terecht! Voor afwachtende mensen heb ik ook niet echt plek in mijn leven. Ze kosten te veel energie, te veel ruimte, te veel negativiteit. Zodra ze de andere kant op willen mogen ze weer meedoen.
  Beste en meest simpele voorbeelden: hier in NY veel arme mensen. Ze halen graag geld op in metro’s en metrostations.
  Type 1: “Hallo mensen.” *zet zware zielige stem op* “Ik ben zielig. Ik heb mijn baan verloren. Mijn huis verloren. Ik heb 2 kinderen dus ik ben extra zielig. Geef mij geld.”
  Conclusie: ik voel me schuldig, zwaar gevoel (lekker zo je ochtend beginnen!). Krijgt van mij geen geld.
  Type 2 (toevallig vanochtend!): “Goedemorgen New Yorkers!” *begint verhaal te vertellen* *begint ineens te zingen* *2e persoon springt in* *vrolijk liedje* *vrolijke glimlach* (Lees: breedste glimlach ooit gezien) “Enjoy your life! Smile!”
  Conclusie: ik word er reteblij van en lach terug en zij lachen nog breder terug. 😀 Krijgt van mij een dollar (just because they made my day) en spontaan halen de andere New Yorkers ook hun portemonnee tevoorschijn.

  Beantwoorden

Plaats een reactie