Zo film je jezelf nóg beter met je smartphone

Jezelf filmen? Dat is gemakkelijker en goedkoper dan ooit, met je smartphone. Ik krijg er vaak vragen over. Daarom: hier een paar tips om het nóg beter te doen.

1. Video instellingen

Check de video instellingen van je smartphone. Op de iPhone kijk je bij Instellingen > Camera. Zet hem bijvoorbeeld op Full HD 1920×1080/60fps of op 4K/30 fps. Zorg voor goed bronmateriaal. Want fix it in post wil je voorkomen.

tom beek video settings iphone 11 pro

2. je beste Camera

Je foon heeft meerdere camera’s. Voor het filmen kies je gewoon de beste. De voorste camera (aan de kant van je gezicht) is meestal die met de minste kwaliteit. Gebruik liever de achterste camera. Zo krijg je betere kleuren, beter licht en minder ruis. Een handige aanvulling is natuurlijk een (telefoon) statief. Een paar keer heen en weer lopen om te testen and je bent good to go.

3. licht

Zorg voor voldoende licht. Maak gebruik van het aanwezige daglicht of gebruik een paar lampjes. Wanneer is het licht goed? Als je de ruimte ziet én — belangrijker nog — als het onderwerp duidelijk eruit komt. Met weinig licht is het voor de camera ook moeilijk om scherp te stellen. Fel zonlicht is meestal te ‘hard’ licht. Experimenteren en improviseren dus.

4. audio

Audio is het grote ondergeschoven kindje van video. Tijdens het maken is het voor jou misschien wel duidelijk, maar besteed je tijdens het opnemen te weinig aandacht aan audio, dan komt je verhaal niet goed over! De ingebouwde microfoon van een smartphone neemt veel omgevingsgeluid op. Dat heb je helaas zelden nodig. Neem je stem zo direct mogelijk op, bijvoorbeeld met een aparte mic, een tweede telefoon of een (dasspeld) microfoon.

5. geen zoekplaatje

Kies je de goede hoek, dan hoeft je publiek niet te zoeken. De belangrijkste onderwerpen wil je als eerste duidelijk laten zien. Het juiste perspectief? Dat is voor elke video weer anders. Wil je je gezichtsuitdrukking laten zien, of liever je handen? Misschien is er iets belangrijks te zien, zoals een instrument? Wil je iets uitleggen, laat dan ruimte vrij voor een plaatje of een scherm-in-scherm. Als je tijd over hebt, film je natuurlijk ook vanuit andere hoeken. Ultragroothoek, drone, close-up, leef je uit. Variatie houdt het interessant.

6. achtergrond en sfeer

Ofwel de aankleding. Zorg dat het aantrekkelijk en gezellig is om naar te kijken. En dat het klopt met je boodschap. Maar tevéél afleiding is ook weer niet goed. Haal desnoods dingen uit beeld. Als je filmt bij je bureau, ruim dan een beetje op, anders wordt het voor de kijker een zoekplaatje. Verzorgde kleding, haar en eventueel make up, helpt allemaal. Kijkers letten op details!

7. Muziek erbij?

Ben je aan het playbacken voor een muziekvideo, zet je speaker aan en neem het geluid erbij op. Zo kan de editor duidelijk horen waar je begint en eindigt. Die legt audio en video mooi strak onder elkaar. Neem het begin en eind dus ruim mee, zoals het aftellen en de fade out.

Succes!

tv video recording foto (c) tom beek
tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie