Recept voor een zomerhit

De ingrediënten:

  1. Een paar Spaanse kreten, bijvoorbeeld salsa, tequila, corazón, cerveza. Kunnen ze overal meezingen, zelfs in Noorwegen.
  2. Onderlaag: soepele dance beat. Vier in de maat. Herhalen maar. Heb je al 85% van het nummer. Hatsikidee.
  3. Toefje accordeon, anders is het geen zomerhit, nietwaar.
  4. Topping: saxofoon. Geen echte natuurlijk, maar een penetrante sample. Beetje pielen in de computer, check.
  5. Een paar timelapse beelden voor in je clip. Ben je al een heel eind.
  6. Weet je, we maken er gelijk een lyric video van. Doet het altijd goed.

En kláár is uw zomerhit. Dit moet ongeveer het recept geweest zijn voor Salsa Tequila, dat de Noorse lolbroek Anders Nilsen (26) uit Stavanger in elkaar zette met een paar vrienden. En met succes: het nummer ging viral. Binnen de kortste keren een miljoen views op YouTube. Op 3FM en Radio 538 werd het nummer afgelopen weken gepromoot als dé zomerhit van 2014.

Over de opmars van computergestuurde, expres naast de pot gepitchte sample saxofoon riffs, die ons de laatste jaren zijn toegevallen via monsterhits als Alors on danse en Mr. Saxobeat en die bovendien gezien moeten worden de belangrijkste recente ‘ontwikkeling’ in de geschiedenis van de populaire saxofoonmuziek, wil ik het niet hebben. Wat een armoe. Maar als je het verdoofde vakantievolk in beweging krijgt met een nummer dat zó is gemaakt, begin ik me toch zorgen te maken om de mensheid.

Anders Nilsen kunnen we weinig kwalijk nemen. Salsa Tequila is duidelijk een parodie. Zelfreflectie is de goedlachse Noor gelukkig niet vreemd, want in de video speelt hij open kaart over zijn bedoelingen: ‘No Hablo Espagnol’. Doe niet zo gek, zegt hij, natúúrlijk spreek ik geen Spaans.

Er geen andere conclusie mogelijk: met zijn goedkopen hit houdt Anders Nilsen ons een spiegel voor — en daarmee neemt hij ons genadeloos op de hak. Game, set, match.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie