Op de voorkant prijkt een prachtfoto van bassist Wim Essed, die met alles en iedereen speelde en in Jazz Bulletin zijn levensverhaal vertelt aan Jan Kelder. ‘Luisteren is het allerbelangrijkste.’ Frank Jochemsen maakte een selectie van zijn beste platen.
Het is geen geheim meer dat het op Spotify wemelt van de nep-accounts die keurig voldoen aan de vraag voor jazz als achtergrondmuziek. De enige die daaraan verdient is het bedrijf zelf, want de accounts zijn van Spotify zelf. In navolging van journalisten Liz Pelly en Ted Goia stelt JB-hoofdredacteur Jeroen de Valk deze trend aan de kaak.
In de nieuwsberichten onder andere dat Studio LOOS in Den Haag ermee is opgehouden. Dat komt volgens het bestuur door de onmogelijke voorwaarden die de gemeente stelde. De organisatie voelt zich ‘gewurgd’ en sloot op 31 december de deuren.

Zangeres Anna Sollewijn (24) studeert in juni af aan het conservatorium in Amsterdam. Ze houdt net zoveel van Ella Fitzgerald als van Stevie Wonder en deed haar master in New York: ‘Als je niet van jazz houdt en je luistert er niet naar, ja, dan komt het ook niet in je gehoor.’
Jazzjournalisten zijn ‘wannabe jazz musicians’, schreef Jazz Times in 2023. Hoezo mogen we dan niet meer over jazz schrijven, vraagt Bert Vuijsje, de éminence grise van de vaderlandse jazz-journaille, zich af. Hij weegt de stelling dat ‘mislukte musici de beste critici’ zijn.
Wie de The Buffoons waren, weet buiten Enschede waarschijnlijk niemand meer, maar Ton Ouwehand interviewde frontman Hilco ter Heide, die ooit een mooie ontmoeting had met John Lennon en bovendien groot jazzliefhebber blijkt te zijn.
Na 46 jaar kwam er eind december een eind aan de gedrukte versie van Jazzism. We maakten de tijdlijn: hoe het puristenblad Jazz Nu uitgroeide tot glossy. Coen de Jonge beschrijft de kleurrijke ontwikkelingen van 1978 tot 2024 en Jeroen de Valk levert een persoonlijke beschouwing over de eerste twintig jaar. Online maakt het blad een doorstart.
Vaste rubrieken zijn de hoogtepunten uit het werk van Rudy Koopmans, fanatieke jazzradio-makers in de provincie, album-signalementen. In de boekbesprekingen onder meer how was the gig, over de Amsterdam broedplaats Space Impro, het eigen Real Book van Joris Teepe en de gebundelde artikelen van Erik van den Berg, die op zoek gaat naar jazz in de Nederlandse literatuur – en andersom. Ton Ouwehand beschrijft de wonderbaarlijke gebeurtenissen rond de biografie van Edwin Rutten.
In Album Extra een bespreking van Tout Galore van Bonsai Panda, het kwintet van trombonist Louk Boudesteijn en gitarist Jelle Roozenburg. Daarop ‘wint de gut feeling van het intellect, en de strijd daartussen is ontroerend en spectaculair tegelijk.’
Louis Tavecchio schreef het 3e deel over zijn Duke Ellington-fascinatie en in het bijzonder diens concerten in Nederland. Met schitterende foto’s uit het archief.
Mark Schilders is zoveel meer dan een briljante jazzdrummer. Hij componeerde muziek bij ballet, doet van alles vanuit zijn studio en is een zeer toegewijd educator. In Estafette filosofeert hij over zijn leven en werk.
Dat pianist René van Helsdingen in 1981 zijn tijd al vooruit was, blijkt maar weer uit zijn album Motivation. Net NJA stofte de albumhoes af en kwam met het prachtige verhaal.

Veel jazzmusici dromen ervan: wonen en werken in the jazz capital of the world. Trompettist Ian Cleaver (29) was er vroeg bij, deed zijn master in New York en woonde er ook al een tijdje. Nu maakt hij definitief de oversteek. ‘Het gaat niet om mij. Ik speel de muziek voor een hoger doel.’
De biografie Sax Expat over saxofonist Don Byas van Con Chapman komt half april uit. In Jazz Bulletin 134 een korte voorpublicatie van de jaren waarin Byas in Amsterdam zijn geluk zocht – en vond.
Net NJA doet een oproep aan iedereen die nog opnamen heeft van het roemruchte jazzradio-programma TROS Sesjun om te helpen. ‘Het NJA wil alle ontbrekende afleveringen boven water krijgen. Dat gaan we doen met onderzoek in eigen collectie, bij het Instituut voor Beeld en Geluid, bij AVRO-TROS en vooral: samen met u. Want veel luisteraars namen Sesjun zelf thuis op, soms zelfs elke week. Deed u dat ook, en heeft u die banden of bandjes nog thuis staan? Neem dan contact op met het Nederlands Jazz Archief. We zijn naarstig op zoek naar elke noot die er in dit legendarische programma heeft geklonken!’ www.jazzarchief.nl/sesjun
Kenny Napper werkte twintig jaar lang als arrangeur, componist en docent op de conservatoria in Nederland. Eerder maakte hij naam als bassist in Engeland. Na zijn pensionering trok hij zich terug. Maar zijn leerlingen zijn hem niet vergeten. Evenals Jazz Bulletin. Een prachtig interview van Jeroen de Valk, met liefdevolle foto’s van Jan Wessels.
Bij de postuums staan we stil bij het overlijden van Jos Acket, Johan Bijkerk en bij de merkwaardige, legendarische trombonist Bert Koppelaar, met een prachtige tekening van Wim Janssen.
Jazz Bulletin verschijnt vier keer per jaar exclusief voor de vrienden van het Nederlands Jazz Archief (NJA). Door Vriend te worden steunt u het mooie werk van het NJA – waar al die mooie albums uit voortkomen – en ontvangt u bovendien een mooi belastingvoordeel. Nieuwsgierig? Vraag gratis een proefnummer aan: jazzarchief.nl/jazz-bulletin/
Redactie: Jeroen de Valk hoofdredacteur, Tom Beek eindredacteur, Ton Ouwehand, Ditmer Weertman. Eindcorrectie Eke Hagedoorn. Ontwerp Katja Vercouteren.
Aan Jazz Bulletin 134 werkten verder mee: Erik van den Berg, Pieter Boersma, Federico Castelli, Con Chapman, Jan Brouwer, Cees Elzenga, Wim Janssen, Frank Jochemsen, Coen de Jonge, Jan Kelder, Liselotte Salters, Mark Schilders, Joke Schot, Louis Tavecchio, Ditmer Weertman, Jan Wessels en Bert Vuijsje.