Toto en de romantiek van ’99’

Kun je verliefd worden op een cijfer? Dat zou je denken, als je Toto hoort in 99? Met een getal als onderwerp wordt er in dit nummer gesmacht, beloofd en teleurgesteld, en vooral gehouden van een zekere 99. Ik dacht: onderste steen boven.

Toto

Liefhebbers van pure rock hadden weinig op met de gepolijste sound van Toto. Toch had deze groep erg veel in huis. David Paich heeft een heel arsenaal aan oorstrelend mooie en vernuftige liedjes op zijn naam staan (waaronder dit 99 en Africa).

Drummer Jeff Porcaro was één van de meest invloedrijke drummers uit de jaren zeventig en tachtig, met zijn ongeëvenaarde shuffle-feel en zijn signature sound.

Zijn broer Steve, een gun for hire in de studio’s van LA, staat bekend als een synthesizer-pionier die er smaakvol mee kon orkestreren. Als componist van Human Nature, ook geen onopgemerkt niemendalletje, bewees hij maar weer dat een goed muzikaal idee boven alle middelen staat.

Groot fan ben ik ook van de geweldige gitarist en occasional lead zanger Steve Lukather.

Tip: lees ook mijn blog over Jeff Porcaro

Een groep bomvol talent, die toch een eenheid was. Begin jaren tachtig, rond het album IV, beschouw ik als de muzikaal meest vruchtbare periode. Terug naar 99, van het album Hydra.

Liedje

Wat blijkt? 99 is geïnspireerd op de film THX1138 (1971) van George Lucas. Daarin hebben mensen geen namen, maar nummers. Zo zit het dus.

Van de tekst en de videoclip moet dit nummer het — wat mij betreft — niet hebben. Wat overblijft is een prachtig liedje. De repeterende, zangerige hook doet me denken aan de tijd, zo vlak na de seventies, dat de wereld zich nog geen raad wist met de toekomst. Het nummer hult zich in een waas van melancholie. Van vergeten vakantieliefdes, verkleurde foto’s en angst voor allerlei soorten bommen.

Tijdloze muziek, die bij mij nog net zo hard binnenkomt als toen. Naar welk persoon 99 verwijst weten we niet. Het liedje ademt één zekerheid: de romantiek overwint.

tom beek (c) hans reitzema

Saxophonist by night. WordPress expert by day. Editor-in-chief Jazz Bulletin. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie