De magie van 10cc

Wie kent het nog uit de jaren zeventig, I’m not in love, het meesterwerk uit 1975 van 10cc van het album The original soundtrack.

Eric Stewart, Graham Gouldman, Kevin Godley en Lol Creme vormden samen de popband, die hun groepsnaam dankt aan het ‘vingerhoedje’ (de gemiddelde hoeveelheid sperma die vrijkomt bij een zaadlozing). I’m not in love was een enorme hit. De grootste klapper was Dreadlock Holiday in 1978.

Terug naar 1975. Wat gebeurt er nu precies? Als hij zegt dat hij niet verliefd is, zegt hij dat dan tegen zichzelf, om zichzelf te overtuigen? Misschien doet hij dat om niet afgewezen te worden of om zich niet te binden. Misschien zegt hij het tegen haar, om te voorkomen dat ze te hoge verwachtingen krijgt? We komen er nooit achter. De songtekst laat ruimte voor allerlei interpretaties. Ikzelf vermoed — door de zin It’s because — dat ze het zelf ook allemaal eigenlijk niet weten. Een gevoel dus, dat niet goed te vangen is in woorden. Zoals de liefde zelf: it’s complicated.

Hieronder vind je een korte documentaire over I’m not in love waarin het dubben (dubbelen) van de zangstemmen wordt toegelicht, één van de schitterende kenmerken die het toch al briljante, emotionele liedje legendarisch maakte. Klassieker!

Kevin Godley en Lol Creme verlieten 10cc om als duo verder te gaan. In 1979 hadden ze een bescheiden hit met An Englishman in New York. Ook in 1985 vielen Godley & Creme op met Cry — en de bijbehorende revolutionaire videoclip.

Tom Beek
Tom Beek

Saxofonist. Schrijver/copywriter. Webdesigner. Fotograaf/video. Eindredacteur Jazz Bulletin (Nederlands Jazz Archief). Regelmatig op Twitter, Bluesky en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *