De magie van 10cc

Over I’m not in love, het meesterwerk uit 1975 van 10cc van het album The original soundtrack.

Voor de groepsnaam van hun popgroep gebruiken Eric Stewart, Graham Gouldman, Kevin Godley en Lol Creme de 10cc – het ‘vingerhoedje’ – de gemiddelde hoeveelheid sperma die vrijkomt bij een zaadlozing.

In I’m not in love zegt de zanger dat hij niet verliefd is, oké. Zegt hij om zichzelf te overtuigen? Of om niet afgewezen te worden – zodat hij zich niet hoeft te binden? Misschien wil hij voorkomen dat zij te hoge verwachtingen heeft?

Allemaal vragen. Of zegt dat meer over mij?

Bon, we zijn het erover eens dat de songtekst ruimte laat voor allerlei interpretaties. Maar ik vermoed dat ze het zelf óók niet weten. Neem nou de zin It’s because.

Kortom: niet letterlijk nemen. Het is een gevoel, niet te vangen in woorden. Als de liefde zelf: it’s complicated. Daar moeten we het mee doen.

In de korte documentaire over I’m not in love (zie de YouTube link hieronder) wordt ook het dubben (dubbelen) van de zangstemmen toegelicht, één van de technieken die het toch al briljante liedje legendarisch maakte.

I’m not in love was een enorme hit, maar hun grootste klapper moest nog komen: Dreadlock Holiday in 1978.

Kevin Godley en Lol Creme verlieten 10cc om verder te gaan als Godley & Creme.

Met An Englishman in New York hadden ze in 1979 een bescheiden hit. En in 1985 vielen ze opnieuw op met Cry — en de bijbehorende revolutionaire videoclip.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek. Saxofonist. Schrijver. Consultant. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie