Apple en de stier van Picasso

Als je bij Apple werkt, kun je studeren aan de Apple University, de interne opleiding die Steve Jobs in 2008 oprichtte. Met als doel: to think like Steve Jobs. Maar bij wie deed de pionier zelf zijn kennis en ideeën op?

Dat Jobs een groot bewonderaar was van de Braun-ontwerpen uit de jaren zestig, is algemeen bekend. De eerste iPod bijvoorbeeld, was een duidelijk saluut naar Dieter Rams. Maar ook Picasso blijkt een grote inspiratiebron te zijn voor de designers van Apple.

De perfecte stier

Picasso’s kunstwerk The Bull — en vooral de manier waarop die tot stand kwam — is een schitterend voorbeeld van The Picasso Way.

In de winter van 1945 maakte Picasso een aantal lithografieën. Je zou het voorstudies kunnen noemen. Zijn uiteindelijke doel: de perfecte stier. Na een week of zes — bij de elfde tekening — kwam hij tot de ultieme tekening.

In een paar strepen. Onmiskenbaar en krachtig.

De meester aan het werk

Wanneer je de voorstudies naast elkaar legt, kun je de gedachten van Picasso goed volgen.

De vorm en expressie van de stier worden uitgewerkt en uiteindelijk volledig tot de essentie teruggebracht. Wat behouden blijft: de ‘energie’ en de herkenbaarheid van het dier — in één stuk, op een schitterende manier.

Picasso zelf weigerde deze werkwijze overigens toe te lichten. Daardoor ontstonden er in de loop der jaren verschillende opvattingen over het hoe en waarom van zijn aanpassingen. Voor kunstenaars gelden deze tekeningen als ultiem voorbeeld van een ‘academische’ benadering naar ‘abstract’.

We zien de filosofie van Picasso duidelijk terug in de Apple producten. Alles terugbrengen tot de essentie. En dan hetzelfde nog een keer proberen. En nog een keer. Tot alleen dátgene overblijft waar je niet zonder kan, in exact de goede verhoudingen.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie