Apple en de stier van Picasso

Het design van Apple is beroemd. Waar doet de tech-pionier zijn inspiratie op? Ik kwam terecht bij Picasso.

Als je bij Apple werkt, kun je studeren aan de Apple University, de interne opleiding die Steve Jobs in 2008 oprichtte. Met als doel: ’to think like Steve Jobs’.

De grote vraag is daarbij: waar haalde Jobs zelf zijn kennis en ideeën vandaan? Hij was overduidelijk een groot bewonderaar van de Braun-ontwerpen uit de jaren zestig. De eerste iPods bijvoorbeeld waren een bijna rechtstreeks saluut aan Dieter Rams.

Maar ook Picasso blijkt een grote inspiratiebron te zijn voor de designers van Apple. Picasso’s kunstwerk The Bull — en vooral de manier waarop dit tot stand kwam — is een schitterend voorbeeld van The Picasso Way.

De perfecte stier

In de winter van 1945 maakte Picasso een aantal lithografieën, zeg maar voorstudies. Zijn uiteindelijke doel: de perfecte stier tekenen. En na een week of zes — bij de elfde tekening — kwam hij tot de ultieme tekening. In een paar strepen. Onmiskenbaar en krachtig.

Wanneer je de studies naast elkaar legt, kun je de gedachten van Picasso goed volgen. De vorm en expressie van de stier worden eerst uitgewerkt en daarna zoveel mogelijk tot de essentie teruggebracht. Wat behouden blijft zijn de ‘energie’ en de herkenbaarheid van het dier — in één stuk, op een schitterende manier.

De meester aan het werk

Picasso zelf weigerde deze werkwijze overigens toe te lichten. Daardoor ontstonden er in de loop der jaren verschillende opvattingen over het hoe en waarom van zijn aanpassingen. Voor kunstenaars gelden deze tekeningen als ultiem voorbeeld van een ‘academische’ benadering naar ‘abstract’.

We zien de filosofie van Picasso duidelijk terug in de Apple producten. Alles terugbrengen tot de essentie. En dan hetzelfde nog een keer proberen. En nog een keer. Tot alleen dátgene overblijft waar je niet zonder kan, in exact de goede verhoudingen.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie