Saxofonist

Ik kan het zelf wel zeggen, maar eerst laat ik anderen aan het woord.

‘Wat een tering herrie’ – ex-buurvrouw

‘Beautiful’ – Pat Metheny

‘De sax van Tom Beek gaat recht naar het hart’ – de Volkskrant

‘Kippenvel’ – Jazzism

‘Subliem technicus, een echte jazzmuzikant’ – Hans Dulfer

‘Tweedehands en versleten’ – Koen Schouten

‘Tom Beek is een pracht van een saxofonist’ – de Telegraaf

‘Beek has his feet planted firmly in both old- school intelligence and modern spirit’ – AllAboutJazz.com

‘Blij dat hij naar Friesland verhuisd is’ – nepvriend uit Leiden

‘Tom is such a fine player. His tone, rhythmic approach and ideas are really compelling’ – Michiel Borstlap

‘Everything on White & Blue, from the writing and arranging to the playing and production, is beautifully done. An excellent piece of work’ – Steve Swallow

Bliss vertelt verhalen die niet kunnen worden uitgedrukt in woorden’ – Nederlands Dagblad

‘Bloed-irritant, zo’n collega’ – een of andere saxofonist

‘Perfecte instrumentbeheersing. De sfeer is ongelooflijk intiem. Beeks originele werk is van een grote schoonheid’ – Jazzflits

Sinds 2005 produceer ik mijn eigen muziek

Op mijn albums, ep’s en singles ben ik als saxofonist de voornaamste solist en de producent, maar ook vaak componist en arrangeur. Hieronder vind je informatie over de releases.

Een dromerige, regenachtige dag in Den Haag gaf me inspiratie voor de melodie van Here comes the rain. Deze single uit 2019 is een soort instrumentale pop, een stijl die me goed staat, al zeg ik het zelf, dank je. De release viel samen met het overlijden van mijn vader — dat maakt het voor mij heel bijzonder.

Darling is een rhythm & blues-achtig nummer, dat eind 2018 uitkwam. Als je geen tijd, geen aanleiding of geen budget hebt om een heel album uit te brengen, maar wel je eigen muziek wil blijven uitbrengen. En onward!

Forever and a day werd geboren in de studio en kwam in juni 2018 uit. Vier eigen stukken met vier van mijn lievelingsmuzikanten: Tim Langedijk, Karel Boehlee, Udo Pannekeet en Marcel Serierse. Heel trots op.

Toen er ineens een live-opname uit 2009 op mijn digitale deurmat viel, van een optreden met mijn kwintet op het North Sea Jazz Festival, was ik verrast. Ik bracht de opname uit als digital only. Conversations maakt me apetrots op mijn band! En hey, zelf de hoesfoto gemaakt.

Bliss

Waar komt de klank van de saxofoon het beste tot zijn recht? Juist, in een kerk. De helft van Bliss nam ik op in een kerk. Heel weinig gitaar, ook wel eens lekker. De andere helft deed ik met Mike Boddé aan de vleugel.

Big Time

In 2009 breidde ik mijn kwintet uit met vier blazers. Big Time was een lang gekoesterede wens. Het werd een ambitieuze, aanstekelijke plaat, die je kunt zien als een georkestreerde mengelmoes van allerlei stijlen die ik mooi vind. Met een duimendik boek vol foto’s om aan te ruiken, hoesteksten van Ton Ouwehand, Hans Dulfer en Kasper van Kooten. Big Time is uitverkocht, maar je kunt ‘m nog wel digitaal beluisteren.

Kwintet platen

Live under the Sun is een live-album van mijn kwintet, uitgebracht in 2007. Een document van een groep die in dat seizoen veel had opgetreden en naar elkaar toegroeide. Hoe leuk de studio ook is, weinig gaat boven de energie van live jazz!

White & Blue was mijn eerste initiatief uit 2005 waarop ik de stoute schoenen aantrek als artiest, bandleider, componist, arrangeur, producent. Alles tegelijk. Een plaat met veel eigen stukken, die ook nog een prijs won. Al mijn vriendjes spelen erop mee.

Bestellen of downloaden in de webshop!

Ik heb er nog een paar! Echte compact discs, met een boekje om aan te ruiken! Met teksten en foto’s. Ik hou ervan. Zelf gemaakt, extra leuk. Kijk in de webshop. Wil je ‘m laten signeren? Andere speciale wensen? Laat me weten!