Live under the sun

Live Under The Sun ontstond nadat ik in 2006 en 2007 met Tom Beek Quintet vaak had opgetreden. De band was sterk gegroeid, we kregen een eigen dynamiek, een eigen sound. De ruimte die tijdens de opname van White & Blue nog enigszins beperkt was, was er live wel. Ruimte om te stretchen, om samen op ontdekkingsreis te gaan. Dat deden we elke keer; en dat is precies die energie die ik met Live Under The Sun wilde vastleggen.

Tom Beek Quintet Live under the Sun

Magie

Wat is beter, live optreden of studio? Zowel de overeenkomsten als de tegenstellingen zijn fascinerend.

In de studio focus je op de ultieme details van je muziek, die je met perfectie en precisie wilt vormgeven. Dat geeft een bepaalde bevrediging. Maar de eindeloze drang om te perfectioneren, het proces steeds willen controleren leidt ook vaak tot oeverloos geneuzel. Dat staat voortgang dus in de weg. De vraag is — nadat je een nacht hebt doorgehaald om drie noten te veranderen — of de luisteraar ooit het verschil zal horen.

Live spelen, in het vuur van het moment, is een heel ander verhaal. Elk moment dat komt, moet je meteen weer loslaten. Er kan niets overnieuw. Maak je een vergissing, dan blijft-ie pijnlijk in de lucht hangen. Tenminste, als je niets doet. Vraag dit aan Herbie Hancock, die in staat is om een ‘foute noot’ om te zetten in een nieuwe, geniale muzikale zin. Dit is de kunst van het improviseren. Hoe meer ik het bestudeer, hoe meer ik me realiseer hoe ongelooflijk moeilijk het is. Tegelijkertijd is dat juist de magie, op het brandpunt van kennis en intuïtie.

Artwork

Het artwork van dit cd-album is prachtig uitgevoerd in een glanzende digipack, met foto’s van Hans Speekenbrink. Na White & Blue is Live Under The Sun de tweede cd van mijn eigen label TomLaLa Records.

CREDITS

Tom Beek (tenor sax)
Karel Boehlee (piano / fender rhodes / synthesizer)
Martijn van Iterson (gitaar)
Jeroen Vierdag (basgitaar / contrabas)
Marcel Serierse (drums)

Tom Beek Quintet Live under the Sun
Tom Beek Quintet Live under the Sun
tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, fotograaf, consultant en WordPress specialist. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie