Live under the sun

In 2006 en 2007 speelde ik veel live met het Tom Beek Quintet. De band was sterk gegroeid, we kregen een eigen dynamiek, een eigen sound.

Tijdens de opname van White & Blue ging het er nog voorzichtig aan toe, maar live was er wel ruimte om te stretchen, om samen de wei in te gaan.

Die energie wilde ik vastleggen in een momentopname. Dat werd Live Under The Sun.

Magie

Wat is nu beter, live optreden of studio? Zowel de overeenkomsten als de tegenstellingen zijn fascinerend.

In de studio focus je op de ultieme details van je muziek, die je met perfectie en precisie wilt vormgeven. Dat geeft een bepaalde bevrediging. Maar de eindeloze drang om te perfectioneren, het proces steeds willen controleren leidt ook vaak tot oeverloos geneuzel. Dat staat voortgang dus in de weg. De vraag is — nadat je een nacht hebt doorgehaald om drie noten te veranderen — of de luisteraar ooit het verschil zal horen.

Live spelen, in het vuur van het moment, is een heel ander verhaal. Elk moment dat komt, moet je meteen weer loslaten. Er kan niets overnieuw. Maak je een vergissing, dan blijft-ie pijnlijk in de lucht hangen. Tenminste, als je niets doet. Vraag dit aan Herbie Hancock, die in staat is om een ‘foute noot’ om te zetten in een nieuwe, geniale muzikale zin. Dit is de kunst van het improviseren. Hoe meer ik het bestudeer, hoe meer ik me realiseer hoe ongelooflijk moeilijk het is. Tegelijkertijd is dat juist de magie, op het brandpunt van kennis en intuïtie.

Artwork

Het artwork van dit cd-album is prachtig uitgevoerd in een glanzende digipack, met foto’s van Hans Speekenbrink. Na White & Blue is Live Under The Sun de tweede cd van mijn eigen label TomLaLa Records.

CREDITS

Tom Beek (tenor sax)
Karel Boehlee (piano / fender rhodes / synthesizer)
Martijn van Iterson (gitaar)
Jeroen Vierdag (basgitaar / contrabas)
Marcel Serierse (drums)

Tom Beek Quintet Live under the Sun
Tom Beek Quintet Live under the Sun
Tom Beek Quintet Live under the Sun
tom beek (c) hans reitzema

Saxophonist by night. WordPress expert by day. Editor-in-chief Jazz Bulletin. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie