Here comes the rain

De gezondheid van mijn vader was in de loop van 2018 zo achteruitgegaan, dat hij naar een verzorgingstehuis moest. Zijn situatie werd steeds uitzichtlozer.

Aan het eind van het jaar overnachtte ik samen met mijn lief een paar dagen in Den Haag, even zonder kinderen. Na een vorstelijk diner maakte ik een wandeling. Het regende, maar de binnenstad lag er prachtig bij: de herenhuizen in het Regentessekwartier, de winkelstraten in kerstsfeer, de gezellige bedrijvigheid. Die avond bedacht ik een melodie. Die bleef hangen.

Intussen ging de gezondheid van mijn vader steeds verder achteruit.

Het liedje bleef. Ik sleutelde er nog wat aan. Toen mijn muziekvriendjes erop mee wilde spelen, kwam de muziek tot leven: Joost Kroon op drums, Arto Boyadjian op bas, Erik Rutjes op gitaar. Allemaal koningen. Het nummer kreeg ook een titel: Here comes the rain.

Voor het maken van de bijbehorende video kwam Frits de Beer naar een optreden in een Rotterdamse jazzclub. Toen hij klaar was met de montage, zette ik de video op YouTube.

Dat was op de ochtend van 22 maart 2019. Ik was blij en trots.

Die avond overleed mijn vader.

De dagen en weken erna waren zwaar en indrukwekkend. Met hem had ik ook een stuk van mijn eigen leven verloren. Zijn overlijden hielp mij om te realiseren hoeveel hij voor mij heeft betekend. En voor anderen. Ik heb geen idee hoe je zoiets moet verwerken – en daar wil ik u niet mee opzadelen.

Intussen had Here comes the rain het levenslicht gezien. De saxofoon heeft de hoofdrol. Is het nu pop of jazz? Dat is aan u.

Muziek moet op zichzelf staan. Ook zonder dit verhaal. Maar voor mij zijn deze twee gebeurtenissen onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Ik ben heel trots op het nummer. En mijn vader zou ook trots zijn, dat weet ik zeker.

Vaarwel pap.

Credits

Tom Beek – tenor sax, keyboards, tamboerijn, glockenspiel
Arto Boyadjian – basgitaar & akoestische gitaren
Erik Rutjes – electrische gitaren
Joost Kroon – drums
Tijmen Zinkhaan – mix
Udo Pannekeet – mastering
Frits de Beer – film/editor

(C) 2019 TomLaLa Records TLLR 2019-07

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, tekstschrijver, webdesigner en fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin. Nerd/helpdesk/detective. Gek op jazz, koffie en camera's. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie