Here comes the rain

Hier is het verhaal over mijn liedje Here comes the rain, of eigenlijk: een liedje van een verhaal.

Het verhaal van een liedje

Meestal als ik een nummer heb gemaakt, zeg ik tegen mezelf: “De muziek spreekt voor zich. Wat een ander ervan vindt, welke betekenis iemand eraan geeft, daar heb ik niks over te zeggen.” Er zijn veel te veel niet-muzikale factoren die daar een rol bij spelen. Nieuwe muziek moet wel een beetje bij je interieur passen. Of bij je nieuwe espressomachine bijvoorbeeld. Een te zacht gezongen bossa nova is natuurlijk geen match bij de sleutelhanger van je nieuwe Audi e-tron GT quattro.

Dus nee, als ik eindelijk weer eens een nummer af heb, kijk ik er meestal naar als een koe die net een kalf heeft gebaard. Je ruikt er nog even aan, of alles goed is gegaan. Maar verder weet ik het ook niet, succes ermee. Op naar de volgende. Zo heb ik sommige nummers vlak na hun geboorte maandenlang in de kou laten staan. Ik moet ook dóór. Zo’n compositie moet dat maar accepteren (misschien is het goed dat mijn vrouw de kinderen heeft gebaard en niet ik).

Woorden van die strekking zei ik dus ook tegen mezelf, toen Here comes the rain in de grondverf stond. Toch was er met dit liedje meer aan de hand. Dit schreef zichzelf. Het was sterker dan ik. Ik had niets te zeggen. Het wás er gewoon ineens.

Instrumentale popmuziek

Wat kun je erover zeggen? De saxofoon speelt de hoofdrol. Het is geen pop, geen jazz. Instrumentale popmuziek dan? Dat klinkt toch ook niet lekker als genre? Ik zie het al voor me, in de enige nog overgebleven platenzaak in de regio. Op haar eerste werkdag krijgt een jonge platenverkoper maar één klant, een bijziende vrouw die leeft van haar eigen macramé webshop. ‘Zeg heeft u toevallig nog leuke instrumentale popmuziek binnengekregen?’

Enfin, het maken van een nummer is een bijzonder proces. Beslissingen vliegen alle kanten op. Als ik de geluiden uit mijn computer zat ben, roep ik collega’s erbij met instrumenten van vlees en bloed. Die zijn nog fris en komen met goeie ideeën. Je probeert iets, je voegt iets toe. Of je haalt een partijtje toch weer weg.

Op de ochtend van 22 maart 2019 was het nummer klaar. Ik zette het op YouTube. Diezelfde avond overleed mijn vader. Ik was erbij toen hij zijn laatste adem uitblies. Zo indrukwekkend. Het waren dagen en gebeurtenissen die ik nooit meer vergeet. Daarom is Here comes the rain voor mij altijd verbonden aan deze bijzondere periode.

Film

Aan Frits de Beer vroeg ik om er een video bij te maken. Hij zegt liever ‘film’. Anyway, de video vind je op deze pagina. Dankjewel allemaal, ik ben er heel trots op. Laat me weten wat je ervan vindt!

Credits

Tom Beek – tenor sax, keyboards, tamboerijn, glockenspiel
Arto Boyadjian – basgitaar & akoestische gitaren
Erik Rutjes – electrische gitaren
Joost Kroon – drums
Tijmen Zinkhaan – mix
Udo Pannekeet – mastering
Frits de Beer – film/editor

(C) 2019 TomLaLa Records TLLR 2019-07

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Je vindt hem regelmatig op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie