‘Songs Without Drums’, de toewijding van Mischa Porte

Alles wat drummer Mischa Porte doet, ademt diepe muzikaliteit uit, gevoel voor detail en een zeldzame toewijding. Zoals hij nadenkt over de sound en feel van het slagwerk, zo is er maar één.

Op zijn YouTube kanaal doet hij bijzondere dingen. Onder de naam Songs Without Drums drumt hij mee met liedjes waar geen drums bijzit. Wat oudere liedjes. Pop, rock, folk, Americana, whatever. Allemaal liedjes met een verhaal, een eigen sfeer. Wat hij ermee doet, vind ik geweldig!

Micha’s video’s zijn wat crappy. Alsof je bij hem op bezoek bent en het even snel filmt met een oude smartphone. Maar terwijl hij in opperste concentratie aan het spelen is, hoor je de magie, voel je zijn toewijding, zijn liefde voor het vak, voor het instrument, voor de klank, voor de muziek.

Wat vraagt het liedje hier? En wat klinkt hier het beste? Is het boem, deng of tsjing? Achtsten of zestienden? Of juist weglaten? Welke sound moet de bassdrum hebben? Hoe meng je het beste met de rest van de instrumenten? Hoe ga je om met vorm en dynamiek? Mischa Porte vraagt het zichzelf af en weet er wel raad mee.

Voor mij is het bijzonder om iemand te zien met wie ik me zo verwant voel. Ik ben gek van drums. Ik ben gek van die liedjes. En hey, we zijn allebei groot fan van Jay Bellerose, een drummer uit L.A. Anyway, ik ben groot fan van Mischa Porte. Check him out!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, WordPress-specialist, tekstschrijver en fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram.

Plaats een reactie