White & Blue

Uit het oorspronkelijke persbericht voor White & Blue uit 2005.

De bedoeling? Dat je er even voor gaat zitten. En luistert.

Waarom zou je?

White & Blue is bijzonder omdat …
… ik me voor het eerst presenteer als componist, bandleider en producent.
… de hele productie hybride is: een unieke mix van elementen en technieken.
… de musici tot de beste van Nederland behoren en perfect in dit concept passen
… het muziek is voor mensen. Niet alleen voor muzikanten!

En omdat ik het ben.

Saxofonist Tom Beek (1969) beweegt zich in de hoogste muzikale regionen van Nederland. Hij speelt met Michiel Borstlap, Amina Figarova, Francien van Tuinen, the Pitch Pine Project, Karin Bloemen en Kasper van Kooten. Hij trad op met vrijwel alle grote Nederlandse jazzgrootheden – en ook een aantal buitenlandse, speelde mee op zo’n 50 cd’s en staat sinds 1994 elk jaar op het North Sea Jazz Festival. Tom was in 2004 finalist van de Deloitte Jazz Award. Ook in 2005 kwam hij in het nieuws: met zijn groep bereikte hij de finale van de Dutch Jazz Competition 2005 en met de compositie “White & Blue” won hij de prijs voor de “Beste Compositie”

In mijn eigen woorden

Tot zover het citaat.

Over dit album heb ik tien jaar gedaan, voordat ik het durfde.

Elf stukken, waarvan zes eigen composities. Producer Reyn is verantwoordelijk voor romantische, vintage sound.

Gemaakt met de muziekmaatjes uit zowel mijn conservatoriumtijd en uit de Leidse jazzscene, die in de begintijd van mijn carriere een belangrijke rol speelden.

Tom Beek White & Blue booklet foto (c) Frits de Beer
Fotografie: Frits de Beer

Eigen muziek

De muziek had ik al lang in mijn hoofd. Maar de stap zetten om deze plaat daadwerkelijk te maken, heeft veel langer geduurd dan ik dacht. Een reis die buitengewoon de moeite waard is gebleken.

Over de balans ben ik in hindsight nog steeds tevreden: de nuances en dynamiek van de jazz, met hier en daar de sfeer en klankkleur van popmuziek.

Dit in eigen beheer uitgebrachte album kreeg lovende recensies en vormde in het najaar van 2005 het startschot voor mijn activiteiten onder eigen naam. Het was ook het begin van een eigen band.

Eigen beheer

Aardig detail is dat ik in het begin — ik was immers niet alleen artiest maar ook mijn eigen label — de cd’s hoogstpersoonlijk rondbracht bij platenzaken.

Dat werkte prima. Helaas zijn de meeste van deze jazzspeciaalzaken inmiddels van de aardbodem verdwenen.

Tom Beek Quintet

Met het Tom Beek Quintet dat uit deze plaat voortkwam, heb ik in 2006/2007 veel opgetreden op de Nederlandse podia en festivals, waar onder het Bimhuis en het North Sea Jazz Festival.

Deze concerten leidden weer tot het tweede album Live under the Sun (2007) en tot het live-album Conversations (uitgebracht in 2018)

De cd is uitgevoerd in een fraaie, transparante jewelbox met een 12 pagina dik, full-color boekje met foto’s van Frits de Beer.

Ik maakte het hoes-ontwerp en schreef zelf de liner notes.

Van de cd gingen duizenden over de toonbank, waarvan een groot deel in Japan, en is op enkele exemplaren na uitverkocht.

Een derde druk zit er niet meer in. Voor de verzamelaars: de allereerste druk heeft de Nederlandse hoestekst, de tweede druk is in het Engels.

Bestellen? Kijk in de webshop naar de laatste exemplaren.

CREDITS

Tom Beek (tenorsax / sopraansax / basklarinet / mellotron)
Karel Boehlee (piano / Fender Rhodes)
Martijn van Iterson (gitaar)
Jeroen Vierdag (basgitaar / contrabas)
Marcel Serierse (drums / percussie)
Lo van Gorp (lead zang)
Ilja Reijngoud (trombone)
Jan van Duikeren (trompet)
Wies Ingwersen (zang)
Reyn Ouwehand (keyboards / producer)

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie