‘Een veilige omgeving – ook achter het podium’ (Jazz Bulletin 127)

‘Op het podium gaat het allemaal goed, maar daaromheen gaat nog veel mis. Als je als enige vrouw in de bus zit tussen allemaal mannelijke bandleden en er komt een schuine grap voorbij, wat doe je dan?’ vraagt Linda Bloemhard zich af.

Dat is het begin van een paneldiscussie in het nieuwe Jazz Bulletin, waarin Linda samen met Suzan Veneman en Maite Hontelé aan het woord komt over de muzikantencultuur, over sisterhood, over wat er beter kan, en hoe. Een gesprek dat er moest komen.

‘Als je alleen maar uitgaat van “zo heb ik het altijd gedaan” kom je niet verder. Door naar elkaar te luisteren kom je tot nieuwe inzichten.’ – Suzan Veneman

Op 1 juni ligt Jazz Bulletin #127 op de deurmat. 75 pagina’s jazz om te lezen, met de Nederlandse jazz als rode draad. Over ‘Het Hobby-Orkest’ van eind jaren zestig, de waanzinnige big band van Cees Smal en Herman Schoonderwalt die ‘s nachts speelde, niet voor het geld maar puur voor de muziek. Het Nederlands Jazz Archief brengt de muziek binnenkort uit op cd.

Over het grote gitaartalent Ella Zirina; we mogen blij zijn dat ze haar zieleroerselen meenam van Letland naar Amsterdam. Over drummer Ruud Voesten, die paden inslaat die nog niet bestaan. Over de bezieling en de werklust van de Rotterdamse trompettist Jan van Duikeren.

Zoals altijd is er aandacht voor de Nederlandse jazzhistorie, zoals de levensverhalen van pianist Jan Huydts, wereldbassist Eddie de Haas en saxofonist Sandy Mosse, die lang in Den Haag lesgaf. Wim en Ria Wigt doen een boekje open over hun tijd met Dizzy Gillespie.

JazzBulletin 127 cover Hobby-Orekst
JazzBulletin 127 cover Hobby-Orekst

En Ilse Warringa in het Jazz Bulletin, wie had dat gedacht. Zij houdt van Charlie Haden, wist u niet. Coen de Jonge gaat door Nederland op zoek naar mensen die – in tegenstelling tot onze publiek omroep – nog wél jazz op de radio laten horen. En jazzveteranen Erik van den Berg en Bert Vuijsje brengen de tijdloze jazzkronieken van Rudy Koopmans opnieuw tot leven. Ook een mooi verhaal: saxofonist Bo van de Graaf zag zijn leven veranderen door een cassettebandje. Verder natuurlijk nieuws, jazzboeken en veel albums.

Wie werkten er allemaal aan mee? Erik van den Berg, Pieter Boersma, Max Bolleman, Federico Castelli, Hans van Eeden, Frank Jochemsen, Coen de Jonge, Rudie Kagie, Jan Kelder, Ton Ouwehand, Robby Pauwels, Paul van Riel, Liselotte Salters, Joke Schot, Ruud Voesten, Bert Vuijsje, Ditmer Weertman, Eke Hagedoorn, Katja Vercouteren (vormgeving), Jeroen de Valk (hoofdredacteur) en Tom Beek (eindredacteur).

Jazz Bulletin verschijnt vier keer per jaar exclusief voor de vrienden van het Nederlands Jazz Archief (NJA). Door Vriend te worden steunt u het mooie werk van het NJA – waar al die mooie albums uit voortkomen – en ontvangt u bovendien een mooi belastingvoordeel. Nieuwsgierig? Vraag hier gratis een proefnummer aan: jazzarchief.nl/jazz-bulletin/

Jazz Bulletin 127 Suzan Veneman Linda Bloemhard Maite Hontele DSC09602 web
Jazz Bulletin 127 Suzan Veneman Linda Bloemhard Maite Hontele

Jazz Bulletin 127 Suzan Veneman Linda Bloemhard Maite Hontelé

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, webdesigner en tekstschrijver. Gezinskampioen tafeltennis. En alstie tijd over heeft ook fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin.

Plaats een reactie