Over foto’s van Getty Images op je website, auteursrecht en advocaten

Waarom je nooit zomaar foto’s van het Internet moet plukken voor je website. Een blog over auteursrecht. Je bent gewaarschuwd.

Jarenlang deed ik op deze website wat iedereen doet als-ie mooie foto’s zoekt: foto’s zoeken op Google en die gebruiken. Waar ánders? Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik heb toevallig géén zelfgemaakte portretfoto’s liggen van David Bowie, Maurice Ravel of Duke Ellington, in de onderste bureaulade van mijn donkere kamer.

Iedereen doet het, dacht ik. Niks aan de hand. Maar ik ben op mijn vingers getikt.

Mag niet

Wat is er gebeurd? Een klant van mij, voor wie ik in 2014 een mooie website bouwde, kreeg een strenge brief van een Nederlandse advocaat, die schreef namens Getty Images.

‘Met het plaatsen van één van Getty’s foto’s pleeg je inbreuk op het auteursrecht’, zei de advocaaat. De eis: een schadevergoeding van 1200 euro.

De advocaat had op zich gelijk. Het mag niet. Ik nam mijn verantwoordelijkheid en huurde een advocatenbureau in, dat gespecialiseerd is in dit onderwerp. Samen probeerden we tot een schikking te komen. Hoe dat afliep?

De advocaat ging akkoord met de schikking: ik hoefde niet de volle mep te betalen. Maar voor mijn klant en mij was het niet goed. Met de kosten van onze eigen advocaat erbij opgeteld, liepen de totale kosten zó hoog op, dat we besloten om af te zien van een verdere procedure.

Kost geld

Wat ik wel opmerkelijk vond, was dat de advocaat zelf vond dat het kantoor niet hoefde te bewijzen dat hij namens voor de fotograaf werkte: ‘Het exclusieve exploitatierecht van de fotograaf moet blijken uit hun website en dat ze daarmee volstaan in hun bewijsvoering’, kreeg ik te horen. Ja, zo kan ik het ook. Toch besloot ik het erbij te laten.

Een zure en dure les. Als trouwe lezer van de blogs van Charlotte’s Law had ik er al eens over gelezen. Ik was gewaarschuwd. En als ondernemende muzikant had ik beter moeten weten – over auteursrecht nota bene! Wanneer iemand mijn muziek, foto’s of teksten zomaar kopieert of plagiaat pleegt, zou ik zelf toch ook in de hoogste boom klimmen?

Alternatieven

Heb je toch rechtenvrije foto’s nodig? Kijk dan bijvoorbeeld bij Unsplash voor royalty-free (rechtenvrije) stockfoto’s.

De beste oplossing is natuurlijk zelf voor je eigen foto’s zorgen.

En door

Dat heb ik meteen gedaan. Website aanpassen. Alle foto’s van anderen eraf.

Uithuilen. Geld overgemaakt. Morgen weer een nieuwe dag.

Je bent gewaarschuwd.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, WordPress specialist, doet foto/video en schrijft voor Jazz Bulletin. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

0 reacties op “Over foto’s van Getty Images op je website, auteursrecht en advocaten”

  1. Dat is idd balen, ik werk bijna alleen met eigen gemaakte foto’s, bij uitzondering bij artiesten maar dan neem ik alleen de cover-art, op Flickr staat ook genoeg foto materiaal die je kan gebruiken, en als je op Google zoekt kan je in geavanceerde instelling zoeken op rechtenvrije foto’s zoeken, al is dat natuurlijk geen garantie bij Google. En toch ook overkomen voor het eerst, 1/2 geleden. 350 euro van een of andere Nederlandse persgroep, en ik mocht ook de foto blijven gebruiken, wel zo netjes 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie