De seizoenen van Michel Legrand

De seizoenen van Legrand zijn nieuwe Nederlandse hertalingen van liedjes van Michel Legrand.

De melodieën van Michel Legrand staan in onze geheugens gegrift. Hij schreef veel filmmuziek en een groot aantal van zijn liedjes werden jazz standards. Afgelopen jaar begaf vocalist/tekstschrijver Famke Sinninghe Damsté zich op heilige grond, toen ze besloot om twaalf van Legrand’s mooiste liederen te voorzien van nieuwe, Nederlandse teksten. Melodieën, waarvan het meerendeel onlosmakelijk verbonden is met de teksten van het schrijversechtpaar Alan en Marilyn Bergman.

Ze legde Legrands muziek en haar eigen, nieuwe teksten in handen van de beste en meest eigenzinnige vocalisten en pianisten uit de wereld van pop, jazz, chanson en kleinkunst die ze kon vinden.

De lijst van artiesten die eraan meewerken is lang en indrukwekkend: Sjors van der Panne, Hans Vroomans, Anna Serierse, Mike Boddé, Fay Claassen, Cor Bakker, David Linx, Mike del Ferro, Denise Jannah, Bert van den Brink, Sanne Rambags, Harmen Fraanje, Humphrey Campbell, Karel Boehlee, Britta Maria, Maurits Fondse, Marijn Brouwers, Sebastiaan van Bavel, Lo van Gorp, Eric van de Bovenkamp, Carolina Mout, Nico van der Linden (+) en Trijntje Oosterhuis. De geboorte van De Seizoenen van Legrand was een feit – eigenlijk meer een wedergeboorte.

Deze week werd dit muzikale en literaire monsterproject uitgebracht in een prachtig boekwerkje (inclusief cd), voorzien van uitgebreide beschrijvingen en achtergronden, te bestellen in de webshop en in de beter boek- en muziekwinkel).

Als we de deskundigen en collega’s mogen geloven die er al even naar mochten luisteren, is het initiatief en de productie van Damsté bijzonder geslaagd.

Voor de camera interviewde ik (bijna alle) artiesten. Het resultaat is deze documentaire. Daarin kun je ook luisteren naar enkele fragmenten.

Wie het boek aanschaft, krijgt exclusief toegang tot nog eens twaalf video-interviews.

De Seizoenen van Legrand is een kaleidoscoop aan interpretaties vol ontroerende wendingen, verrassende klanken en taalvernuft.

De nieuwe muzikale avonturen nestelen zich via onze eigen taal in ons bewustzijn, met als rode draad de bitterzoete melancholie, die de muziek van Legrand zo kenmerkt.

Op maandag 14 november vindt het releaseconcert plaats van De Seizoenen van Legrand in MCO (Hilversum), waarbij het leeuwendeel van de meewerkende artiesten de Legrand-hertalingen live zullen vertolken. Een uniek en eenmalig concert, waar je als taal- en muziekliefhebber zeker getuige van wilt zijn.

Mike Boddé was verhinderd, maar tijdens het concert schuift hij even virtueel aan met een klein college over de muziek van de Franse Hollywood-componist.

Ook wordt het boek De Seizoenen van Legrand (met cd) gepresenteerd. Door de artiesten gesigneerde exemplaren zijn die avond tegen gereduceerde prijs te koop.

Meer informatie over het concert en de kaartverkoop vind je via deze link en op de website deseizoenenvanlegrand.nl

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek. Saxofonist. Schrijver. Consultant. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie