‘True Friends’, het langverwachte debuut van Lo van Gorp

De onweerstaanbaar innemende zanger Lo van Gorp bracht zijn langverwachte solo-debuut uit: True Friends.

Het album is in maart in Japan uitgebracht. Daar timmert Lo al aardig aan de weg als helft van het duo Martin & Garp. De wereldwijde release wordt eind 2021 verwacht. Op YouTube en op zijn website kun je al wat beluisteren.

Trots

Allereerst ben ik trots om als saxofonist en arrangeur te hebben meegewerkt op een paar tracks van dit album. In de blazerssectie was ik in bijzonder goed gezelschap: samen met trompettist Jan van Duikeren, trombonist Louk Boudesteijn en Lo zelf, op altsax.

Maar ik ben vooral trots op mijn goede vriend. Een jaar of twaalf geleden probeerde ik ‘m ergens op een Leids terras, een schop onder zijn bourgondische achterwerk te geven. Ga nou eens een plaat maken! En dat is eindelijk gelukt. Supergoed zelfs.

True Friends

In de liner notes vertelt Lo over het familiegevoel dat zo kenmerkend is geweest bij het maken van deze plaat. Intrigerend en ontroerend. Alles moest tussen de bedrijven door: schrijven, opnemen, arrangeren, perfectioneren, produceren, mixen en mastering. Het hele proces nam zo’n zeven jaar in beslag. Periodes waarin sommige vrienden door diepe dalen gingen. Scheidingen, ziektes, burnouts, financiële problemen. Ze vonden steun bij elkaar. Samen muziek maken bleek een ideaal medicijn tegen de verschillende crises. Het album ademt precies dat gevoel: muziek, daar leven we voor. De dalen zijn er nu eenmaal, de pieken vier je samen. Het is de rode draad op True Friends. De nummers, de teksten en de productie zijn daardoor sterk, geloofwaardig en overtuigend. Wie hem kent, weet dat Lo méént wat hij zingt. (En dat hij veel te bescheiden is.)

Hier is een teaser met een aantal fragmenten van het album:

Lo van Gorp + Patrick Drabe

Met een groep alle tijd nemen en in alle rust bedenken, beslissen, uitvoeren en perfectioneren: het is een democratisch principe dat in de muziek doorgaans averechts werkt. Toch zijn Lo van Gorp en co-producer Patrick Drabe daar heel goed in geslaagd. True Friends is niet alleen een hartverwarmende explosie van brother- en sisterhood, het is vooral een product van een sterke, gezamenlijke muzikale visie die Lo en Patrick Drabe samen hebben gecreëerd. Invloeden van southern rock, The Eagles, Michael McDonald, James Ingram en Steely Dan zijn allemaal te horen. Maar Lo is his own man. En hij bewijst het: muziek maken doe je niet alleen. Maar met je muzikale familie.

Ik vind het een schitterende plaat. En ik kan geen mooiere bestemming bedenken voor deze lange, intensieve reis dan op deze manier de vriendschap te vieren met muziek. Ik hoop dat luisteraars net zo blij zijn met Lo, als iedereen die hieraan heeft meegewerkt. Ik hoop dat hij de wereld verovert met zijn gouden stem.

Alle info en credits vind je op de pagina True Friends.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, webdesigner en tekstschrijver. Gezinskampioen tafeltennis. En alstie tijd over heeft ook fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin.

5 reacties op “‘True Friends’, het langverwachte debuut van Lo van Gorp”

  1. Het is lang wachten op deze CD. Hoop die toch snel te kunnen bestellen en dan te gaan genieten.
    Voorruit Lo, doe er gelijk een tweede plaat achteraan!

    Beantwoorden
  2. Lieve Lootje, samen zingen met jou is zo heerlijk. Van jingles 538 tot Vivo per lei en onze ritjes naar Brussel voor een studioklusje, het is genieten ,want jij zingt prachtig, maar je bent vooral een mooi mens.Succes met je mooie album X Lautje

    Beantwoorden

Plaats een reactie