‘Telegrams’, duo-plaat van Tim Langedijk en Marcel Serierse

Telegrams is een bijzondere nieuwe duo-plaat van gitarist Tim Langedijk en drummer Marcel Serierse.

Tim en Marcel zochten elkaar op tijdens de lockdown om samen muziek te maken. Elkaar face-to-face ontmoeten, lekker bij elkaar in één studioruimte, dat zat er niet in. Daarom werkten ze allebei vanuit hun huis, en namen ze de muziek afzonderlijk van elkaar op.

Op de ep Telegrams staan zes songs waarin Langedijk en Serierse elkaar én de muziekgeschiedenis alle hoeken van de kamer laten zien. Het resultaat is een encyclopedie aan vormen, stijlen en invloeden. Waanzinnige sounds, verpakt in eindeloze muzikale avonturen. Telegrams staat bol van dynamiek en subtiliteiten. Een half uur lang luisteren op het puntje van je stoel.

Creativiteit

Wat opvalt, is de kracht van de beperking. Er zijn maar twee muzikanten, twee instrumenten. Maar je mist niks. Die lijkt de creativiteit juist te stimuleren. In het trio van Tim Langedijk is heel veel ruimte voor avontuur, in deze duetten van gitaar en drums zijn Tim en Marcel in staat om adembenemende bouwwerken te produceren, zonder dat je iets of iemand mist.

Dat betekent dat ze de ruimte optimaal inzetten. Het palet aan klanken dat ze tot hun beschikking hebben, getuigt van wijsheid en virtuositeit inéén. Van indrukwekkend rockgeweld tot ijzingwekkende stiltes, van punkachtige bebop tot gospel, van ECM-achtige landschappen tot roots music, er gebeurt zoveel dat je deze EP zeker nog vaak wilt luisteren.

Bekijk hier de video met een interview en een voorproefje van het album.

Spirit

Maar wat nog het meeste opvalt, is de creatieve spirit. In tijden waar somberheid, eenzaamheid en onbestemdheid de boventoon voeren — zeker in de cultuursector — leggen deze twee waanzinnige muzikanten een ongelooflijk vakmanschap, kunstzinnigheid en optimisme aan de dag.

Inspirerend, bewonderenswaardig en aanstekelijk. De muziek is weergaloos. Op Telegrams is met zoveel plezier, toewijding en aandacht gespeeld, gearrangeerd, gemixt en samengewerkt.

Ik ben trots en blij dat ik daarvan iets kon vastleggen in de mini-documentaire (zie Youtube link). Ook was ik erbij betrokken voor het artwork en fotografie. Omdat ik erbij betrokken was, heb ik de nummers al honderden keren voorbij horen komen en die hebben me nog geen seconde verveeld. Dat zegt wel wat!

De fysieke EP ‘Telegrams’ is te koop bij de muzikanten zelf. Voor de download kun je terecht op Bandcamp. Enjoy!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie