‘Telegrams’, duo-plaat van Tim Langedijk en Marcel Serierse

Tim Langedijk en Marcel Serierse gingen samen – maar wel apart – de studio in voor een duo-album: Telegrams.

Tijdens de lockdown zochten Tim en Marcel contact om samen muziek te maken. Maar lekker bij elkaar in één studioruimte, dat zat er niet in.

Daarom namen ze de muziek afzonderlijk van elkaar op, ieder vanuit de eigen huisstudio.

Het resultaat is de ep Telegrams.

Zes songs waarin Langedijk en Serierse elkaar én de muziekgeschiedenis alle hoeken van de kamer laten zien.

Een encyclopedie aan vormen, stijlen en invloeden. Waanzinnige sounds, verpakt in eindeloze muzikale avonturen. Vol dynamiek en subtiliteiten.

Na een half uur luisteren zit je nog steeds op het puntje van je stoel.

Avontuur

Wat mij opvalt, is de kracht van de beperking: er zijn maar twee instrumenten. Dat stimullert blijkbaar de creativiteit.

Want je mist niks.

In het trio van Langedijk is al veel ruimte voor avontuur, maar in de duetten met Serierse lijkt die ruimte nog groter.

Telegrams, dat zijn adembenemende bouwwerken van gitaar en drums. Gezien het palet aan klanken dat Langedijk en Serierse tot hun beschikking hebben, getuigt hun aanpak niet alleen van wijsheid – om goed om te gaan met die ruimte – maar ook van virtuositeit, om spanning te maken en vast te houden.

Van indrukwekkend rockgeweld tot ijzingwekkende stiltes, van punkachtige bebop tot gospel, van ECM-achtige landschappen tot roots music, er gebeurt zoveel.

Spirit

Door de zoeker van mijn camera mocht ik meekijken naar het creatieve proces. Maar wat mij nog het meeste opvalt, is de spirit.

In tijden waar somberheid, eenzaamheid en onbestemdheid de boventoon voeren — zeker in de cultuursector — leggen deze twee waanzinnige muzikanten een ongelooflijk vakmanschap, kunstzinnigheid en optimisme aan de dag.

De muziek is weergaloos. Op Telegrams is met zoveel plezier, toewijding en aandacht gespeeld, gearrangeerd, gemixt en samengewerkt.

Omdat ik erbij betrokken was (om de hoes en de video te maken), heb ik de nummers al honderden keren voorbij horen komen en die hebben me nog geen seconde verveeld. Dat zegt wel wat.

De ep Telegrams is te koop bij de muzikanten zelf. Voor de download kun je terecht op Bandcamp. Enjoy!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek. Saxofonist. Schrijver. Consultant. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie