‘Telegrams’, duo-plaat van Tim Langedijk en Marcel Serierse

Mijn kijkje voor en achter de schermen van Telegrams, een bijzondere duo-plaat van gitarist Tim Langedijk en drummer Marcel Serierse.

Tim en Marcel zochten elkaar op tijdens de lockdown om samen muziek te maken. Elkaar face-to-face ontmoeten, lekker bij elkaar in één studioruimte, dat zat er niet in. Daarom werkten ze allebei vanuit hun huis, en namen ze de muziek afzonderlijk van elkaar op.

Op de ep Telegrams staan zes songs waarin Langedijk en Serierse elkaar én de muziekgeschiedenis alle hoeken van de kamer laten zien. Het resultaat is een encyclopedie aan vormen, stijlen en invloeden. Waanzinnige sounds, verpakt in eindeloze muzikale avonturen. Telegrams staat bol van dynamiek en subtiliteiten. Een half uur lang luisteren op het puntje van je stoel.

Creativiteit

Wat opvalt, is de kracht van de beperking. Er zijn maar twee muzikanten, twee instrumenten. Maar je mist niks.

Die beperking lijkt de creativiteit dus juist te stimuleren. In het trio van Langedijk – waarin hij het enige akkoordinstrument bespeelt – is al veel ruimte voor avontuur, maar in deze duetten is die ruimte alleen nog maar groter.

Met alleen gitaar en drums creëeren Tim en Marcel adembenemende bouwwerken. Het palet aan klanken dat ze tot hun beschikking hebben, getuigt van wijsheid (om goed om te gaan met die ruimte) en virtuositeit (spanning maken) inéén.

Van indrukwekkend rockgeweld tot ijzingwekkende stiltes, van punkachtige bebop tot gospel, van ECM-achtige landschappen tot roots music, er gebeurt zoveel dat je deze ep zeker nog vaak wilt luisteren.

Ik maakte een video met een interview en een voorproefje van het album. Bekijk het hier:

Spirit

Wat mij nog het meeste opvalt, is de creatieve spirit. In tijden waar somberheid, eenzaamheid en onbestemdheid de boventoon voeren — zeker in de cultuursector — leggen deze twee waanzinnige muzikanten een ongelooflijk vakmanschap, kunstzinnigheid en optimisme aan de dag.

De muziek is weergaloos. Op Telegrams is met zoveel plezier, toewijding en aandacht gespeeld, gearrangeerd, gemixt en samengewerkt.

Omdat ik erbij betrokken was, heb ik de nummers al honderden keren voorbij horen komen en die hebben me nog geen seconde verveeld. Dat zegt wel wat.

De ep ‘Telegrams’ is te koop bij de muzikanten zelf. Voor de download kun je terecht op Bandcamp. Enjoy!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie