Bloggen is gezond

Door Twitter heb ik het bloggen ontdekt. Het is leuk!

Door bloggers te volgen: interessante mensen met een bepaalde visie of expertise die online artikelen schrijven.

Inzichten die je niet (of pas veel later) in de krant leest. Van mensen die je zelf interessant vindt.

Achtergronden, diepte, research, kortom: net iets meer dan de 140 tekens waar je het op Twitter mee moet doen.

Inmiddels zijn de sociale media mainstream geworden en is bloggen een algemeen bekend fenomeen. Bloggen heeft zich vertakt.

Google+ en Tumblr zijn platforms waar veel op wordt geblogd. Pagina’s op Facebook zijn hele websites geworden.

Erg populair is Pinterest, een krachtig ‘prikbord’ waar je kunt bloggen in beeld.

Ook curating is erg in opkomst. Wat de volgende stap is, weet niemand. Maar het is nog steeds volop in bloei en in ontwikkeling.

Ongeveer twee jaar geleden begon ik zelf voorzichtig met bloggen. Inmiddels doe ik dat regelmatig en met veel plezier. Het levert me ook veel op. Hier mijn zeven redenen om te bloggen.

Met bloggen laat je zien wie je bent. Je laat zien waar je voor staat. Je kunt nieuws en meningen presenteren in je eigen tijd, in je eigen woorden, in een omgeving die je zelf uitkiest. Je kunt zaken van je afschrijven. Je kunt je diensten aanbieden, er omzet mee genereren, mensen ergens voor warm maken. Je kunt mooie dingen maken. De bron waar je uit kunt putten is oneindig.

Je leert je gedachten onder woorden te brengen. Je leert ideeën te structureren, te editen, hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden.

Je creëert iets unieks. Of je nu een tekst, een filmpje, een groot artikel of alleen een foto blogt, het is helemaal van jou. Zelf vind ik het fijn om iets (af) te maken met een kop en een staart, dat werkt voor mij louterend. En als het goed is, word je er steeds beter in..

Je groeit door je ideeën te delen. Het publiceren en verspreiden van wat je schrijft is leerzaam omdat het uitnodigt tot reacties en feedback. Natuurlijk zijn complimenten leuk om te krijgen. Maar het zet ook aan tot nuancering, verbetering en zelfreflectie. Je netwerk groeit, je impact groeit, je eigen ontwikkeling groeit.

Met bloggen breng je jezelf een beeld. Je bouwt iets op om af en toe op terug te kijken. Zie je patronen, veranderingen, trends in je eigen blogberichten? Of val je in herhaling? Ik leer er elke keer van.

Bloggen levert werk op. Door jezelf online te presenteren maak je jezelf zichtbaar, beter vindbaar voor zakelijke contacten die voor jou relevant zijn — en vice versa. Daarmee word je sneller top of mind. Je scherpt je eigen positie aan. In mijn eigen bedrijf heb ik er veel aan gehad. Het levert opdrachten op en uitnodigingen voor lezingen, presentaties en workshops.

Ik vind bloggen leuk! Het proces om tot een tekst te komen, ervoor te gaan zitten, is plezierig. Niet altijd natuurlijk, want ik klets mezelf ook regelmatig in de knoop. Wat uiteindelijk weer iets goeds kan opleveren. Schrijven is vertellen, het creëren van een ervaring. Iets van waarde, iets om te onthouden. Kortom: bloggen is gezond.

Blogs die ik zelf graag lees

Eerste Hulp bij Plaatopnamen (EHPO), van Niels Aalberts. Krachtvoer voor muzikanten, over marketing, publiceren en je eigen boontjes doppen. Scherp geschreven, actueel en met de regelmaat van een atoomklok.

Digimuziek.nl Het laatste nieuws uit de muziekindustrie over downloaden en streamen.

3 voor 12 van de VPRO. Hoewel er weinig tussen zit van mijn smaak, is dit een geweldig blog. Actueel, midden in het nieuws en goed geschreven. Atze de Vrieze is één van mijn lievelingsjournalisten.

Checklist van Erwin Blom, voor mij The Godfather van de Nederlandse bloggers. Blogt nu hoofdzakelijk voor zijn eigen innovatieplatform Fast Moving Targets. Relevant, deskundig, persoonlijk, inspirerend.

Incredible Adventure van Frank Meeuwsen, visionair blogger van het eerste uur, blijft gelukkig altijd zichzelf.

Pfauth van Ernst-Jan Pfauth. Mooi voorbeeld van iemand die precies weet hoe het werkt. Leuk om te lezen. Schrijft daar ook leuke boeken over.

Mijn Moment van Henk-Jan Winkeldermaat. Prachtige beelden en teksten, full screen verhalen die je raken.

Boekeman van Timo Boezeman. Visie op de ontwikkelingen in de boeken- en uitgeverswereld van een slimme boekenman.

Jazzwax van Marc Myers. IJzersterk blog van Amerikaanse muziekjournalist, die ook net een boek schreef. Elke dag een interessant artikel, wie doet hem dat na.

Do the Math, van Ethan Iverson. De pianist van jazztrio The Bad Plus schrijft goed, scherp en muzikaal vaak heel interessant.

Happy blogging!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, webdesigner en tekstschrijver. Gezinskampioen tafeltennis. En alstie tijd over heeft ook fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin.

Plaats een reactie