‘One of a kind’: documentaire over Elvin Jones

Different Drummer is een documentaire van Edward Gray uit 1979 over de legendarische drummer Elvin Jones, bekend om zijn magistrale, diepe en swingende stijl waarmee hij in de jaren zestig geschiedenis schreef in het kwartet van John Coltrane.

In Different Drummer vertelt de broer van Thad Jones en Hank Jones over zijn roots in de kerk, over het Coltrane kwartet, waarin hij speelde van 1960 tot 1966. Over het spelen van de melodie en zijn gebruik van cymbals, die hij associeert met kleuren. In de documentaire speelt hij ook een paar stukken met zijn eigen kwartet, waarin hij twee fenomenale drumsolo’s speelt.

Na zijn periode met Coltrane schitterde Elvin Jones ook als sideman bij enkele van mijn andere helden, zoals Sonny Rollins, Joe Henderson, McCoy Tyner, Freddie Hubbard en Michael Brecker.

Elvin overleed in 2004. Elke glimp die we postuum nog van hem kunnen opvangen, bevat voor mij de essentie van muziek: avontuur, dynamiek, communicatie, spirit en fun. Eén van de allergrootste drummers aller tijden.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, webdesigner en tekstschrijver. Gezinskampioen tafeltennis. En alstie tijd over heeft ook fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin.

0 reacties op “‘One of a kind’: documentaire over Elvin Jones”

Plaats een reactie