Árstíðir: ijzingwekkend mooie koorzang

Ik weet niet of jij vorig jaar september toevallig in het Duitse Wuppertal was, ik niet, maar in de stationshal had je hen tegen kunnen komen: de zangers van de IJslandse indie folkgroep Árstíðir.

Er was een spontane a capella vertolking van Heyr, himna smiður. Dat is een 13e eeuwse IJslandse hymne die in de jaren zeventig op muziek is gezet door Þorkell Sigurbjörnsson. De magistrale uitvoering van Árstíðir (wat ‘seizoenen’ betekent) werd gefilmd en op YouTube gezet door de manager. Inmiddels is het filmpje meer dan drie miljoen keer bekeken.

De vier (inmiddels vijf) heren uit Reykjavík zijn niet alleen virtuoos; ze zijn zangers die hun klassiekers kennen. In 2008 scoorden ze twee nummer één hits in eigen land en tourden daarna over de hele wereld. Hun muzikale queeste levert fascinerende combinaties op van fraaie harmonieën, Europese folk en electronische mystiek.

Zoals Things You Said, waarmee ze nadrukkelijk een internationale doelgroep aanspreken. Of het schitterende instrumentale Ro.

Maar met onderstaand filmpje hadden ze mij al ingepakt.

> website Arstidir
> Arstidir Facebook Page
> Soundcloud

Met dank aan Jenny Audring.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek. Saxofonist. Schrijver. Consultant. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie