Arstidir: ijzingwekkend mooie koorzang

Wie vorig jaar september toevallig in het Duitse Wuppertal was, had ze tegen kunnen komen in de stationshal: de IJslandse indie folkgroep Árstíðir. Die gaf daar een spontane a capella vertolking van Heyr, himna smiður.

Dat is de titel van een 13e eeuwse IJslandse hymne die in de jaren zeventig op muziek is gezet door Þorkell Sigurbjörnsson. De magistrale uitvoering werd gefilmd en op YouTube gezet door de manager. Inmiddels is het filmpje meer dan drie miljoen keer bekeken.

De vier (inmiddels vijf) heren uit Reykjavík zijn veel meer dan virtuoze zangers die hun klassiekers kennen. In 2008 scoorden ze twee nummer één hits in eigen land en tourden daarna over de hele wereld. Hun muzikale queeste levert fascinerende combinaties op van fraaie harmonieën, Europese folk en electronische mystiek.

Zoals ‘Things You Said‘, waarmee ze nadrukkelijk een internationale doelgroep aanspreken. Of het schitterende instrumentale Ro. Maar met onderstaand filmpje hadden ze mij al ingepakt.

> website Arstidir
> Arstidir Facebook Page
> Soundcloud

Dankjewel Jenny, dat je het deelde op Facebook.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie