Patty Golsteijn: lef hebben om keuzes te maken

Patty Golsteijn ziet het leven als één groot experiment. Haar missie is dat iedereen eenvoudiger en slimmer kan leven en werken.

Patty blogt op Minimal Switch. Met haar bedrijf Regelhelden helpt ze zelfstandige professionals met structureren en organiseren. Kenmerkend aan haar is dat ze zeer actief is op Internet — en tegelijk ook nadrukkelijk afwezig. Zelf noemt ze zich een ‘actiegerichte dwarsdenker die anderen graag aan het denken zet.’ Een jonge ondernemende vrouw die het goede voorbeeld geeft: ze steekt de handen uit de mouwen en begrijpt goed hoe ondernemen werkt anno 2013. Haar ideeën en tools op gebied van work-life balance zijn verfrissend en — belangrijker nog — effectief. Een paar vragen.

Mensen met creatieve beroepen hebben meer ideeën dan ze kunnen uitvoeren. Ze komen blijkbaar chronisch tijd tekort. Wat denk je dat daarvan de oorzaak is en wat is daar aan te doen?

Patty Golsteijn: “Het is een eindeloze nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen. Dat heb je juist nodig als creatief, dus omarm het! Je komt op den duur dan inderdaad chronisch tijd te kort. Het allerbelangrijkste is om ervoor te zorgen dat je zelf in controle blijft. Dat je je niet laat leiden door de waan van alledag of nog erger: door anderen.

Jij bent de baas over je agenda. Over je mailbox. Jij bepaalt wat er gebeurt, wanneer, hoe en met wie. Daar heeft verder niemand iets over te zeggen. Dus durf dan ook die tijd daarvoor te nemen en keuzes te maken. En ben vooral niet bang om een keuze te maken: die is namelijk niet voor altijd, maar voor nu. Als het niet bevalt kies je gewoon weer een andere richting.”

Welke kwaliteiten en vaardigheden moet je allemaal hebben of ontwikkelen om als zelfstandige te overleven?

“Vooral lef. Lef om dingen gewoon te doen. Niet te veel vragen, niet afwachten, niet bezig blijven tot iets ‘perfect’ is. Start met iets kleins en kijk wat dat oplevert. Slaat het niet aan? Prima. Pas het aan of probeer iets totaal anders. Slaat het wel aan? Mooi! Lekker verder bouwen.”

Is structuur en discipline nu echt nodig?

“Ja, dat denk ik wel. Maar de mate waarin verschilt helemaal per persoon. Als je nul structuur en discpline zou hebben in je leven, dan zou je per dag nog duizenden keuzes extra moeten maken. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld vaste ochtendrituelen. Als ik elke ochtend iets anders zou moeten kiezen voor elke volgende stap, dan heb ik aan het einde van de ochtend geen energie meer over. Keuzes maken kost energie. Zonde als je die energie zou gebruiken voor dingen waarbij dat helemaal niet nodig is. Die gebruik je juist graag waar het wél nodig is.”

“Jij bent diegene die je leven stuurt” — Patty Golsteijn

Internet speelt een steeds grotere rol in ons leven en werk. Hoe kunnen we daar slim mee omgaan?

“Nogmaals: besef dat jij degene bent die je eigen leven bestuurt. Je mailbox bijvoorbeeld is niet het controlecentrum van anderen over jouw leven. Het is jouw tool om contact te leggen met de buitenwereld. Dit is trouwens iets waar ik zelf ook nog regelmatig mee worstel (daar zit mijn nieuwsgierigheid mij nogal eens in de weg). Dat geldt ook voor social media. Als je merkt dat je daaraan heel veel tijd kwijt bent, installeer dan een goede tool om social media te blocken. Ik gebruik bijvoorbeeld AntiSocial. Daarmee kun je tot acht uur lang alle social media uitzetten en e-mail. Je kan er alleen weer bij als je je computer helemaal opnieuw opstart. Voor mij zorgt dat er in elk geval voor dat ik meer gedaan krijg dan anders.”

Wat is de invloed van social media op ondernemen? Op welke manier kun je daarvan profiteren?

“Zonder social media had ik geen bedrijf. Ik vind mijn klanten via social media, of zij mij. Op die manier heb ik inmiddels een aardig netwerk opgebouwd. Ik kan leren van anderen en anderen van mij. De wereld is een stuk kleiner geworden. Mensen die normaal ver van je af leken te staan, zijn nu eigenlijk heel erg dichtbij. We zijn benaderbaar met z’n allen. We vinden elkaar voor zo’n beetje alles wat we nodig hebben. Dat betekent dat we niks meer alleen hoeven doen. Voor elke interesse, vraag, richting, doel of missie vind je wel een groep, project of event om bij aan te sluiten. Heerlijk toch?”

“Zonder social media had ik geen bedrijf” — Patty Golsteijn

Je leeft en werkt volgens het principe van minimaliseren, kun je iets vertellen over je achtergrond? Hoe ben je gekomen tot die missie?

“In 2010 heb ik na twee jaar mijn baan opgezegd. Ik wilde graag voor mezelf aan de slag. Ik had alleen geen idee wat ik wilde gaan doen, ik had nog geen richting, geen opdrachtgevers, geen opdrachten. Met veel tijd tot mijn beschikking ging ik opruimen in mijn huis. Alle overbodige ballast ging eruit. Ik ben daar toen een blog over begonnen: Minimal Switch. Dat proces van minimaliseren heeft me zoveel gebracht, en ik doe het nog steeds, het is een levensstijl geworden. Het levert zoveel mooie dingen op: rust, tijd, ruimte, meer energie. En dat deel ik graag met anderen.”

Is minimaliseren niet gewoon een kwestie van smaak? Of vooral geschikt voor adhd’ers? Waarom is dat jouw credo?

“Minimaliseren is inderdaad niet voor iedereen. Als je iemand bent die niet kan loslaten, begin er dan vooral ook niet aan. Als je leeft op chaos, blijf dat dan vooral lekker doen. Minimaliseren is juist voor mensen die last hebben van de chaos om zich heen, van bezit, van complexiteit, van te weinig tijd, ruimte en energie. Zodra je merkt dat het tijd is voor overzicht, dan is minimaliseren een heel goed middel.”

“Ik ben niet zo bang om iets te missen” — Patty Golsteijn

Hoe houd jij alles bij? Hoe zorg je dat je de op de hoogte blijft en toch de informatie hebt die je wilt hebben?

“Ik herinner mezelf heel vaak aan een onwijs belangrijke tegeltjeswijsheid: je mist altijd meer dan je meemaakt. Ik ben er dus tegenwoordig niet meer zo bang voor om iets te missen: blogposts, tv-programma’s, video’s. Tja, moet ik alles zien? Nee hoor. Dat wat ik tegenkom neem ik mee en wat ik niet zie, tja, dat is dan zo.”

Hoe is je visie op de toekomst? Welke patronen zie je?

“Minimaliseren wordt nu echt groot. Mensen worden veel minder materialistisch en meer gericht op hun eigen ontwikkeling en hun omgeving. Mensen en relaties worden belangrijker dan spullen – eindelijk. We hebben het leven met z’n allen ontzettend complex gemaakt door allerlei waarden toe te kennen aan bezit, terwijl dat geen ene ruk zegt over iemand. Het gaat nu veel meer over wie je bent en wat je bijdraagt aan je omgeving, dichtbij je, maar ook globaal. En om daarmee bezig te kunnen zijn is het fijn om de basis zo eenvoudig mogelijk te maken en te houden, zodat alles daarbuiten superflexibel wordt. Als mens, maar ook als samenleving word je op die manier veel veerkrachtiger om om te gaan met alles wat er op ons afkomt.”

Hoe blijf jij zelf geïnspireerd? Wie zijn volgens jou de grote denkers van dit moment?

“Dat zijn er enkele op verschillende gebieden. Leo Babauta snapt precies wat minimaliseren is. Chris Guillebeau snapt wat ondernemen in vrijheid is. En als je zelf iemand bent die het heerlijk vindt om een heleboel dingen te doen en liefst alles tegelijkertijd, lees dan het boek Refuse to Choose van Barbara Sher. Wat een eye-openers!”

Waar kunnen mensen en bedrijven jou voor inhuren?

“Als je klaar bent met de chaos en toe bent aan meer structuur en overzicht. Voor als er allerlei werkzaamheden in je bedrijf zijn waar je geen zin in hebt, niet aan toekomt, niet leuk vindt of gewoon niet zo goed in bent. Werkzaamheden die niet je core business zijn. Die neem ik met mijn bedrijf Regelhelden uit handen (we zijn nu met een team van vijf).

Denk dan aan je administratie, maar ook e-mail, het maken van afspraken, bijhouden van je social media en blog, maar ook alle organisatorische zaken als je trainingen geeft. Zodat je meer tijd, rust en energie overhoudt voor de leuke onderdelen van je werk.”

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie