Paul McCartney 'Here Today'

Paul McCartney schreef het krachtige Here Today toen John Lennon overleed.

Een lezing vol anekdotes over de legendarische samenwerking tussen Paul McCartney en John Lennon lijkt me niet nodig. Of een epistel kunnen schrijven over hun bijzondere vriendschap. Onderbouwd met research, boeken en interviews. Over hoe ze opgroeiden in Liverpool, als broertjes de wereld veroverden en ook weer ieder zijns weegs gingen. En daarna elkaar weer opzochten.

Als geschoold muzikant zou ik me er zelfs aan kunnen wagen om, in een uitgebreide analyse, uit te wijden over de compositie en de tekst. Over de muzikale keuzes die Paul McCartney maakte. Als klap op de vuurpijl zou ik, als schrijver, een persoonlijk verhaal eraan vast kunnen plakken vol herinneringen, parallellen, verbanden, associaties en herkenning. En dat alles met een gezonde dosis melancholie.

Maar Here Today heeft dat allemaal niet nodig. Het liedje zegt genoeg. Het liedje spreekt voor zich. Alles zit erin. Het wat, het hoe, het waarom. Elke keer word ik geraakt door de pure schoonheid van Here Today.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie