Broken Wings

Herinnert u zich Broken Wings nog, dat nummer van Mr. Mister uit 1985? Zo mooi, zo goed. Een analyse.

De songtekst werd niet door een bandlid geschreven, maar door John Lang, ’the unofficial fifth member of the band’ en neef van zanger Richard Page.

Page had de baslijn al jaren op de plank liggen. Samen met Lang en gitarist Steve George schreef hij het nummer in twintig minuten.

De tekst

De tekst is geïnspireerd op het boek Broken Wings van de Libanees-Amerikaanse schrijver Kahlil Gibran – net als Blackbird van The Beatles overigens, puur toeval. ‘Take these broken wings and learn to fly’.

Het liedje gaat over een hartstochtelijke liefde die niet mocht bestaan door sociale conventies (lees: het geloof). De hoofdpersoon zegt zoiets tegen zijn geliefde: ‘Ook al mocht de liefde tussen ons niet bestaan, ga en wees vrij en ik hoop dat de liefde ons weer vindt’.

Take these broken wings
And learn to fly again
Learn to live so free
When we hear the voices sing
The book of love will open up and let us in
Take these broken wings

Een andere betekenis die je erin kunt lezen is van iemand die na een verslaving probeert op te krabbelen. Dat deze tekst die betekenis heeft en autobiografisch is, is zeer aannemelijk; Page vertelde in interviews dat verschillende bandleden te maken hadden met cocaine-verslaving. Dat biedt een geheel ander perspectief.

Even iets anders: is het u al eens opgevallen dat ze op de radio altijd dat éne liedje draaien, dat toevallig over uw leven gaat?

De muziek

Terug naar Broken Wings. Voor de luisteraars die verder niet geïnteresseerd zijn in de tekst blijft het een schitterende popsong met een paar mooie harmonische en productionele vondsten.

De keyboard- en gitaarpartijen zijn fraai georkestreerd, vol voorhoudingen, delays en andere suspense, fraai op boventonen gearrangeerd.

Wat zanger Richard Page hier voor het voetlicht brengt, is fan-tas-tisch. Het liedje lijkt voor zijn stem te zijn gemaakt (en dat is feitelijk natuurlijk ook zo). Het bereik van zijn borststem is aangenaam hoog, wat zijn uithalen hartverscheurend expressief maakt.

Videoclip

De zwart-witte videoclip van regisseur Oley Sassone zit vol met symbolen. Eerst zien we Page in Los Angeles rondrijden in een Ford Thunderbird cabrio. Zijn struggle is duidelijk te zien. In de kerk waar hij terechtkomt heeft hij een korte verstandhouding met een buizerd – die hem aan iets lijkt te herinneren. De band speelt en een stelletje danst de tango. Dan rijdt hij naar het strand.

Sassone vertelt hierover: ‘The subtext of the story and what I wanted the audience to feel was our hero’s own backstory in his mind. The tango dancers, juxtaposed with the images of him getting lost while driving, tossing a map and instead following the hawk overhead was, symbolically, his own soul, his own voice deep inside telling him to carry on – to lead him to a new path, a new beginning.’

‘You need great songs to make a good video and that was an exceptionally good song’ – regisseur Oley Sassone

Nog een paar feiten

Meneer Page blijkt naast Mr. Mister een enorm cv te hebben, ook als solo-artiest. In 1988 bijvoorbeeld, zong hij het tranentrekkend mooie Shadows & Light als gast bij Joe Zawinuls’ Syndicate. Wist u het? Ik niet.

Er is nog een link met Zawinul: de bandnaam Mr. Mister is ontstaan als een gezamenlijke verbastering van Mr. Gone, een van de albums van Weather Report.

Broken Wings van het album Welcome to the Real World bereikte in de VS de nummer-1 positie. In Nederland was #2 de hoogste notering. Mr. Mister had daarna nog een grote hit mer Kyrie.

Tijden vervliegen, liedjes blijven. Veel liedjes uit de jaren tachtig klinken gedateerd, maar Broken Wings blijft eeuwig overeind.

Cover

Het Nederlandse duo Margriet Sjoerdsma (zang) en Egbert Derix (piano) nam in 2018 een schitterende versie op van Broken Wings. Op hetzelfde album spelen ze ook een prachtige versie van Maniac, ook al zo’n parel uit hetzelfde tijdperk.

Reacties op “Broken Wings”

  1. Dank je wel voor dit mooie blog. Broken wings is uit mijn jeugd (geb. 1970) en bij het luisteren van nummers uit die tijd, kan ik niet alleen meezingen, ik voel me ook weer als een tiener zo vrij. Heel vrij. Een heel leven voor me, niemand om rekening mee te houden en alle kanten op kunnen. Een heerlijk gevoel.
    Het helpt om later – met behulp van muziek – dit gevoel weer op te roepen. Even weer weten waar ik sta en waar ik heel wil. Weten waarom. Voelen waarom.

    Beantwoorden

Reageren? Graag!