De tien mooiste van Toots Thielemans

‘The best of Toots Thielemans’, kan dat wel? Voor mijn blog stelde ik mezelf voor de onmogelijke taak om een keuze te maken uit zijn werk.

Toots is één van de wereldwonderen. Zijn magnifieke toon op de harmonica gaat recht naar het hart. Hij zingt, praat, fluistert, swingt en ráákt. Met zijn warme persoonlijkheid, zijn verfijnde smaak, zijn sierlijke harmonische vondsten. Met zijn vermogen om van een eenvoudige melodie een emotioneel bouwwerk te maken..

De lijst van grootheden die met Toots Thielemans speelden, is lang: Paul Simon, Quincy Jones, Jaco Pastorius, Rogier van Otterloo (filmmuziek Turks Fruit), Louis van Dijk, Bill Evans, Pat Metheny, Kenny Werner, Bert van den Brink, Karel Boehlee, Hein van de Geijn, Cor Bakker, Fred Hersch, Ivan Lins, The Brazil Project.

‘I’d like to be in that little space between a smile and a tear. It’s a pastel sound. Not black, not white. It’s in-between.’
— Toots Thielemans

Tien keer Toots Thielemans

Ik verzamelde tien van zijn mooiste uitvoeringen op YouTube — ik had gerust door kunnen gaan tot honderd. Welke ben ik vergeten? Laat je suggesties achter in de comments.

https://youtu.be/lTHfeTvipZQ
tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek. Saxofonist. Schrijver. Consultant. Twitter. Instagram.

0 reacties op “De tien mooiste van Toots Thielemans”

  1. Mooie blog Tom! Voor mij is Toots groter dan grootst!!
    Ik vind die bijdrage van Toots aan dat nummer Lena van Acda en de Munnik ook geweldig. Er staat ergens een registratie van de opname op internet. Acda gaat met het opgenomen nummer naar Belgie. Toots gaat zitten luistert een keer en speelt die solo er effe overheen. En die raakt!

    Beantwoorden

Plaats een reactie