Maarten Hogenhuis

Op het moment dat saxofonist Maarten Hogenhuis zijn groep Bruut! presenteerde in 2012, was hij al jaren bekend onder jazzliefhebbers en muzikanten.

De buzz was hem al kilometers vooruit gesneld. Wie hem hoorde spelen, wist het zeker: Maarten Hogenhuis hééft het. Terwijl het voor elke Nederlandse altsaxofonist ná Benjamin Herman misschien wel de moeilijkste periode ooit was, om een plekje te veroveren in de scene, met zoveel collega-altisten om je heen, waarvan enkele van wereldklasse. Was Maarten dan de meest virtuoze, de meest originele of de hipste? Misschien niet, misschien wel. Maakt niet uit.

Maarten Hogenhuis is een podiumbeest. Er gaat zoveel muzikaliteit, energie, speelplezier en general coolness van hem uit. Hij is gewoon niet te stoppen. Dat maakt hem buitengewoon aantrekkelijk. Niet alleen voor collega’s om mee te spelen, maar ook voor podia en programmeurs. Aantrekkelijkheid verkoopt zichzelf.

Als publiek laten we ons graag leiden door artiesten. Wat de jongens van Bruut! van plan zijn met hun publiek, daar is geen twijfel over mogelijk. Daarin is geen tijd voor analyse. Geen ruimte om eindeloos te wikken en te wegen. Met muzikaal vuurwerk, swingende riffs en een spectaculaire performance laat zelfs het meest stoïcijnse publiek zich graag door Maarten Hogenhuis en Bruut! meenemen. Iedereen springt op de boot. Niemand — wanneer de groove eenmaal begonnen is — die wil dat het stopt. Als je fans niets liever willen dan dat jij dóórgaat, dat ze niet kunnen wáchten tot ze weer iets van je horen, dan heb je het goed voor elkaar. Go Maarten!

tom beek (c) hans reitzema

Saxophonist by night. WordPress expert by day. Editor-in-chief Jazz Bulletin. Twitter. Instagram.

0 reacties op “Maarten Hogenhuis”

Plaats een reactie