Unieke duo-opnamen van Bill Evans uit 1975

Op Jazzwax vond ik geweldige live opnamen van Bill Evans en Eddie Gomez, gemaakt tijdens het Jazz Festival Antibes in 1975.

Bill Evans

Liefhebbers van jazzpiano kunnen niet om Bill Evans heen. Grootheden als Keith Jarrett, Herbie Hancock, Brad Mehldau en Lyle Mays noemen hem steevast als hun grootste held. Zijn touché is uit duizenden herkenbaar. Na zijn baanbrekend werk op Kind of Blue van Miles Davis, werd Bill Evans de pionier van het trio (piano, contrabas, drums). Door zijn bezielde en diepgaande spel en zijn smaakvolle muzikale keuzes groeide het pianotrio uit tot een eigen genre.

Tip voor Keith Jarrett fans: het YouTube kanaal HardToFindThisMusic. Allemaal geweldige bootlegs!

De impact van Bill Evans gaat veel verder dan de piano. Hij is één van de uitvinders van de moderne jazz. Zijn klassieke klankkleuren en zijn aanpak van jazz standards staan op eenzame hoogte. Zelf profileerde Bill Evans zich het liefst als romanticus. Onder zijn hoede groeide ook de Fender Rhodes piano — die daarvoor vooral als bij-instrument werd gezien — tot een volwaardig, op zichzelf staand instrument. Een mooi voorbeeld hiervan is het album From Left To Right.

Setlist 1975

In Antibes spelen ze het volgende repertoire:
Elsa
Minha
I Love You
What Are You Doing the Rest of Your Life
On Green Dolphin Street

Jazz standards

Wat zijn jazz standards?

Composities die door jazzmusici worden gespeeld. Jazz standards worden beschouwd als belangrijk, bekend en vertrouwd en maken deel uit van het repertoire van jazzmuzikanten over de hele wereld.

Hoe zijn jazz standards ontstaan?

Musici gebruiken jazz standards om op te improviseren. De melodie, de akkoorden en het ritme vormen de bouwstenen om de taal van de jazz en jazzimprovisatie te leren, en verder te verfijnen.

Veel Amerikaanse musical-liedjes uit de jaren twintig en dertig zijn uitgegroeid tot jazz standards. Maar er zitten ook nummers tussen uit andere stijlen en stijlperioden, zoals blues, Tin Pan Alley, gospel en bossa nova.

Wanneer is een nummer een jazz standard?

Er is geen vaste definitie of voorwaarde waaraan jazz standards moeten voldoen. Het wisselt per jazz community welke liedjes worden beschouwd als jazz standard. Dat is voornamelijk gebaseerd op mondelinge overlevering.
Toch zijn er enkele honderden nummers die volgens iedereen tot het standards repertoire behoren. Enkele voorbeelden van jazz standards: All of me, Summertime, Stella by starlight, Caravan, Tea for two.

Waar vind ik jazz standards?

Op populaire jazzplaten. Een goede manier is ze opzoeken is The Real Book of jazz fake books, voorbeelden van naslagwerken waaraan vaak wordt gerefereerd. Daarin vind je bladmuziek van honderden jazz standards.

De beste manier om jazz standards te vinden, is naar een jazzconcert of jamsessie gaan.

Bill Evans + Eddie Gomez

Bill Evans en Eddie Gomez zijn sinds 1966 onafscheidelijk. Of hij de grote Scott LaFaro deed vergeten, daar zijn de meningen over verdeeld. Zeker is, dat Gomez met zijn percussieve, melodische stijl een nieuwe impuls gaf aan de tweede jeugd van de pianist. De van oorsprong Puerto Ricaanse bassist verwierf in de jaren tachtig opnieuw wereldfaam in de innovatieve jazzgroep Steps Ahead.

Enjoy!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie