Keith Jarrett en de kunst van het improviseren

Voor wie van Keith Jarrett houdt, is deze prachtige, bij vlagen ontroerende, documentaire The Art of Improvisation (uit 2005) een must see. Met een beetje geluk kun je ‘m volledig bekijken via YouTube.

Naast de grootmeester zelf komen onder andere aan het woord: Manfred Eicher, Gary Peacock, Jack DeJohnette, George Avakian, Gary Burton, Chick Corea, Charlie Haden, Dewey Redman, Jan Garbarek, Jon Christensen en Palle Danielsson.

Tip voor Keith Jarrett fans: het YouTube kanaal HardToFindThisMusic. Allemaal geweldige bootlegs!

De hele waarheid over improviseren komen we niet te weten, maar in deze documentaire laat Jarrett veel van zichzelf zien — en vooral horen. Aangrijpend is het verhaal over zijn ziekte in 1996 en zijn wederopbouw.

Keith Jarrett

The more experience a person has, the more the simplicity is profound. Timing is the complex part of simplicity.” — Keith Jarrett

Voor wie geïnteresseerd in transcripties, op keithjarrett.org zijn er een aantal gepubliceerd. Op de mailinglijst van de site worden Jarrett’s concerten aangekondigd, dus zorg dat je je erop abonneert.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie