De onovertroffen stemmen van The Beach Boys

Van het album Pet Sounds van The Beach Boys zijn delen op YouTube te vinden met de zogenaamde isolated vocals. Je hoort alleen de stemmen, de rest van de muziek is weggelaten.

Pet Sounds werd in 1966 gemaakt en was het elfde album van The Beach Boys en wordt beschouwd als een meesterwerk. Je zou het kunnen zien als een verzameling muzikale ingrediënten, die Brian Wilson grotendeels in zijn eentje tot een geheel componeerde. Het resultaat is onorthodox en baanbrekend! Na meer dan vijftig jaar klinkt het nog steeds geweldig.

Op Pet Sounds hoor je gewaagde intervallen en andere klassieke constructies waarbij The Beach Boys grenzen opzochten van wat er ritmisch, melodisch en harmonisch mogelijk was in de popmuziek. Ongewone instrumenten, zoals klavecimbels en gitaren die soms expres zijn ontstemd. En allemaal fabelachtige georkestreerd — in de context van geweldige popliedjes welteverstaan.

Allemaal leuk en aardig, maar laat eens horen dan? Ziehier de video’s. Nu kan iedereen de goddelijke stembanden nog eens rustig beluisteren.

Geniet van de prachtige vocale arrangementen van Wouldn’t It Be Nice en God Only Knows.

Tip: deze radioman en muziekfreak maakte er zijn werk van om dit soort vondsten te bestuderen. Christian Hand analyseert klassieke pop- en rock nummers aan de hand van de isolated tracks.

tom beek (c) hans reitzema

Saxophonist by night. WordPress expert by day. Editor-in-chief Jazz Bulletin. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie